1200 dalių servizas, kurį išsirinko pirmoji ponia Brigitte Macron, kainavo 50 tūkst. eurų, nurodė valstybė.

Tačiau garsus satyrinis žurnalas tvirtina, kad tikroji jo kaina galėjo būti arti 500 tūkst. eurų., rašo „BBC News“.

Tie pranešimai pasirodė tuo metu, kai buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas kalba apie „krūvas pinigų“, kurie skiriami socialinėms išmokoms.

Vaizdo įrašas, kurį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė prezidento viešųjų ryšių atstovė, greitai pasklido internete. Jis sulaukė kaltinimų panieka skurstantiesiems ir pakurstė nuomonę, jog privilegijuotas prezidentas yra atitolęs nuo to, kaip gyvena visuomenė.

Kodėl Macronai nusprendė pakeisti lėkštes?

Kai kurie Eliziejaus rūmų indai buvo pirkti dar Jacques`o Chiraco laikais daugiau kaip prieš dešimt metų, o dalis jų siekia net Rene Coty laikus 6-ajame dešimtmetyje.

Pareigūnai teigia, kad juos reikėjo pakeisti, nes jie paseno ir nebesudaro viso komplekto.

Apsilankykite „Sevres“ porceliano gamykloje, kuri nuo 1848 metų tiekia keramiką Eliziejaus rūmams. Evariste`o Richer sukurtas „Bleu Elysee“ dizainas yra pačių prezidento rūmų eskizas.

Eliziejaus rūmai nurodė, kad sąskaita už 900 lėkščių ir 300 lėkštelių gamybą buvo padengta iš kasmetinio paties fabriko biudžeto. Taigi 50 tūkst. eurų buvo sumokėta menininkams, kurie kūrė šiuos indus.

Tačiau žurnalas „Le Canard enchaine“ paskaičiavo, kad tikroji rankomis dekoruotų 1200 lėkščių kaina yra kur kas didesnė – bent 400 eurų už vieną lėkštę. Tai reiškia, kad visas rinkinys turėjo kainuoti beveik 10 kartų brangiau negu oficialiai skelbiama.

Kiti teigė, kad vienos lėkštės kaina galėjo būti maždaug 200 eurų ir pažymi, kad šis fabrikas iki 60 proc. yra finansuojamas Kultūros ministerijos – per metus iš valstybės jis gauna 3,6 mln. eurų. Porceliano fabriko vadovas, atsakingas už šį projektą, teigė, kad kaina už pietų servizą dar nėra paskaičiuota, tačiau sąskaita bus apmokėta ne prezidentūros lėšomis.

Macrono „krūvos pinigų“

Stebėtojai sako, kad naujienos apie indus pasigirdo itin nepalankiu metu – netrukus po to, kai internete pasklido vaizdo įrašas, kuriame E. Macronas šnekamąja kalba pasisako apie valstybės pinigus.

Vaizdo įraše, kurį paskelbė jo ryšių su visuomene vadovė Sibeth Ndiaye, Prancūzijos prezidentas ugningai sako: „Žiūrėkite, kur mes gyvename iš pašalpų. Mes sukišame krūvas pinigų pragyvenimo pašalpoms, bet žmonės vis tiek skursta. Jie neištrūksta. Žmonės, kurie gimsta neturtingi, taip ir lieka neturtingi. Mes turime kažką padaryti, kad žmonės galėtų išbristi“.

Kiek vėliau prezidentas pietiniame Monpeljė mieste sakė kalbą, kurioje pabrėžė būtinybę peržiūrėti pašalpų sistemą, kuriai trūksta humaniškumo, kuri mokėjo vis didesnes sumas dirbantiems asmenims ir kuri žemina gavėjus.

Nevykęs laikas sulaukė atgarsio ir socialiniame tinkle „Twitter“, kur vienas vartotojas parašė: „Jūs sukišote krūvas pinigų indams, bet žmonės nėra laimingi“.

Komentatoriai prisiminė ir praėjusiais metais pasakytą prezidento pastabą, kai jis savo oponentus, besipriešinusius jo planams reformuoti Prancūzijos darbo įstatymus, pavadino „tinginiais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)