„Mes teigiamai vertiname tai, kad vis daugiau šalių, įskaitant BRICS valstybes, palaiko tiesioginį kontaktą su Maskva ir Kyjivu, – kalbėjo L. I. Lula da Silva antrąją susitikimo dieną. – Mes nenuvertiname sunkumų siekiant taikos, tačiau kartu negalime būti abejingi mirčiai ir sugriovimams kiekvieną dieną“.

Pietų Afrikos prezidentas Cyril Ramaphosa pasisakė už tai, kad Rusijos karas Ukrainoje būtų užbaigtas derybomis. „BRICS šalys rems pastangas užbaigti šį konfliktą dialogu, tarpininkavimu ir derybomis“, – teigė jis. C. Ramaphosa vadovauja Afrikos taikos iniciatyvai, kuria siekiama užbaigti karą. Tačiau kol kas šios iniciatyvos tarpininkavimo pastangos Maskvoje ir Kyjive pastebimų rezultatų nedavė.

Ukraina prieš galimas derybas ragina išvesti Rusijos dalinius iš savo valstybės teritorijos.

Brazilijos prezidentas jau metų pabaigoje agitavo už tarptautinę tarpininkavimo iniciatyvą Ukrainos karui užbaigti. Brazilija vasarį balsavo už JT rezoliuciją, kuria pasaulio bendruomenė didele dauguma dar kartą ragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną atitraukti savo pajėgas. Pietų Afrika tada susilaikė.

V. Putinas asmeniškai nedalyvauja susitikime Johanesburge, nes dėl spėjamų karo nusikaltimų Ukrainoje Tarptautinis Baudžiamasis Teismas yra išdavęs jo arešto orderį. Todėl Kremliaus šeimininkui Johanesburge būtų grėsęs suėmimas. V. Putinas susitikime kalbėjo vaizdo ryšiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją