Kongreso žemųjų rūmų pirmininko pareigas einantis Waldiras Maranhao paskelbė įsaką, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, įpareigojantį iš naujo balsuoti, ar turi būti surengta apkalta D. Rousseff.

Toks netikėtas žingsnis buvo atliktas, kai Senatas ruošėsi šią savaitę balsuoti, ar prezidentė turi būti nušalinta nuo pareigų, kol bus nagrinėjama jos apkaltos byla.

W. Maranhao nurodyme sakoma, kad įstatymų leidėjai turėtų surengti pakartotinį balsavimą per artimiausius penkis posėdžius.

Kol kas neaišku, kaip dabar pakryps apkaltos procesas.

Senatas planavo pradėti balsavimą trečiadienį, o daugelis prognozavo, kad bus nutarta įšaldyti D. Rousseff įgaliojimus. Dabar nėra aišku, ar W. Maranhao nurodymas liks galioti, ar bus užginčytas – galbūt Aukščiausiajame Teisme.

Sužinojusi šią naujieną, D. Rousseff pertraukė kalbą, kurią sakė savo šalininkams, pareiškusi, kad ką tik gavusi informacijos apie jos apkaltos procese iškilusią kliūtį.

„Nežinau, kokie bus padariniai. Prašau, būkite atsargūs“, – sakė šalies vadovė, ragindama savo šalininkus „ginti demokratiją“.

Žemieji Kongreso rūmai balandžio viduryje triuškinamai nubalsavo už D. Rousseff bylos perdavimą nagrinėti Senatui. Prezidentė kaltinama manipuliavusi vyriausybės biudžeto sąskaitomis per 2014 metų kovą dėl savo perrinkimo, bet D. Rousseff teigia, kad šis procesas išsivystė į valstybės perversmą.