„Strateginiai partneriai turėtų plėtoti santykius, kurie yra pagrįsti abipusiu pasitikėjimu, o ne nepasitikėjimu ir sankcijomis“, – bendroje spaudos konferencijoje su į Braziliją atvykusia Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen teigė L. I. L. da Silva.

ES ir „Mercosur“ šalys Argentina, Brazilija, Paragvajus ir Urugvajus mėgina užbaigti prekybos sutartį, dėl kurios po du dešimtmečius trukusių derybų 2019 metais buvo pasiektas principinis susitarimas. Tačiau jos ratifikavimo procesas stringa dėl Europos nuogąstavimų, reiškiamų dėl aplinkos apsaugos „Mercosur“ šalyse, o ypač Amazonės atogrąžų miškuose, kuriuose L. I. L. da Silvos pirmtako Jairo Bolsonaro valdymo metais buvo stebima spartėjanti deforestacija.

ES yra pasiūliusi priimti gretutinį dokumentą, į kurį būtų įtrauktos aplinkos apsaugos garantijos.

Nors L. I. L. da Silva laiko save J. Bolsonaro puoselėtos aplinkosaugos politikos priešininku, dabartinis Brazilijos prezidentas tiesmukai reagavo į galimas papildomas sąlygas. „Informavau pirmininkę von der Leyen apie Brazilijos susirūpinimą“, – nurodė L. I. L. da Silva. Pasak jo, naujosiomis sąlygomis „išplečiami Brazilijos įsipareigojimai, kurių nesilaikymo atveju būtų baudžiama sankcijomis“.

Jis apkaltino ES įstatymų leidėjus mėginant užsiimti teisėkūra „už savo teritorijos ribų“, imantis priemonių, „pakeičiančių susitarimo balansą“.

Nepaisant to, U. von der Leyen savo ruožtu išreiškė optimizmą, kad prekybos susitarimas galėtų būti užbaigtas iki šių metų pabaigos. Pareigūnė akcentavo, kad pasiekiami „visi reikiami įrankiai“, jog sutartis būtų užbaigta „kaip įmanoma greičiau“.

Brazilija yra pirmoji U. von der Leyen stotelė jos kelionėje po Lotynų Amerikos šalis, kurios metu EK pirmininkė dar viešės Argentinoje, Čilėje ir Meksikoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją