2022 metų spalį perrinkimo sieksiantis J. Bolsonaro griežtai kritikuojamas dėl tvarkymosi su pandemija smarkiai paveiktoje Brazilijoje, kur nuo šių metų pradžios vidutinis paros mirties atvejų skaičius išaugo beveik keturgubai iki daugiau nei 2 600, o šalies sveikatos apsaugos sistema priartėjo prie savo pajėgumų ribos.

Pertvarkymas atliktas praėjus savaitei po to, kai J. Bolsonaro pakeitė sveikatos apsaugos ministro poste medicininės patirties neturintį generolą Eduardo Pazuello kardiologu Marcelo Queiroga. Pastarasis tapo jau ketvirtuoju pandemijos laikotarpio Sveikatos apsaugos ministerijos vadovu.

Nors buvo įsisiūbavusios spėlionės, jog J. Bolsonaro ketina atleisti užsienio reikalų ministrą Ernesto Araujo, sulaukusį kritikos dėl vyriausybės problemų užtikrinant daugiau vakcinų nuo COVID-19, daugelis kitų pakeitimų buvo netikėti.

Prezidentas naujuoju administracijos vadovu paskyrė generolą Luizą Eduardo Ramosą, naujuoju užsienio reikalų ministru – diplomatą Carlosą Francą, gynybos ministru – ankstesnį administracijos vadovą generolą Walterį Souzą Bragą Netto, o policijos viršininką Andersoną Torresą – teisingumo ministru.

Valstybės vadovas taip pat paskyrė ankstesnį teisingumo ministrą Andre Mendoncą naujuoju generaliniu prokuroru, o vyriausybės sekretoriaus postas atiteko deputatei Flaviai Arrudai, tapusiai trečiąja J. Bolsonaro 22 narių ministrų kabinete dirbančia moterimi.

„Krizė administracijoje“

Du buvę ministrų kabineto nariai – gynybos ministras Fernando Azevedo e Silva ir diplomatijos vadovas E. Araujo – savo pareigas ėjo nuo pat 2019-ųjų, kai prezidentu tapo J. Bolsonaro.

F. Azevedo e Silvos pakeitimas buvo netikėtas, ir kilo spėlionių dėl šio sprendimo priežasties.

J. Bolsonaro susiduria su vis didesniu nepasitenkinimu – taip pat ir iš sąjungininkų verslo sektoriuje – dėl to, kaip jis tvarkosi su pandemija, kuri Brazilijoje jau nusinešė daugiau kaip 312 tūkst. gyvybių. Ši Pietų Amerikos šalis dabar užima antrą vietą pagal aukas visame pasaulyje po Jungtinių Valstijų.

Vyriausybė yra nepaprastai trapi, ką rodo nestabilumas viršuje“, – sakė Rio de Žaneiro valstijos universiteto politologas Mauricio Santoro.

„Galima sakyti, kad administracijoje yra krizė, peržengianti vienos ar dviejų ministerijų ribas“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)