Teismo posėdyje, kuris vyksta sugriežtintos apsaugos sąlygomis, policijos pareigūnams blokuojant į teismo pastatą vedančius sostinės kelius, 11 teisėjų kolegija dėl buvusio prezidento bausmės atidėjimo turės balsuoti po vieną.

Prieš AT paskelbiant savo sprendimą didžiausioje Lotynų Amerikos valstybėje tvyro didžiulė įtampa, o L. I. Lula da Silvos, anksčiau laikyto spalį vyksiančių prezidento rinkimų favoritu, šalininkai ir priešininkai perspėja apie demokratijai iškilusią grėsmę.

Vėlyvą antradienį didžiausiame Brazilijos mieste San Paule susirinko apie 20 tūkst. demonstrantų, kurie reikalavo pasiųsti L. I. Lula da Silvą už grotų ir neleisti jam dalyvauti rinkimuose. Trečiadienį sostinėje Brazilijoje vyko mažesni buvusio valstybės vadovo palaikymo mitingai.

Be kita ko, Braziliją sukrėtė ir dar viena kontroversija, kai kariuomenės vadas sulaužė įprastą nesikišimo į politiką tvarką ir pasisakė už tai, kad L. I. Lula da Silva būtų įkalintas. Tokį jo žingsnį kritikavo nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“, tvirtinusi, kad tai yra „grėsmė demokratinei teisinei valstybei“.

Nuo 2003 iki 2010 metų Brazilijai vadovavęs L. I. Lula da Silva buvo nuteistas kalėti 12 metų ir vieną mėnesį už tai, kad priėmė kyšį – prabangius pajūrio apartamentus – ir 1,1 milijono JAV dolerių (maždaug 960 tūkst. eurų) grynaisiais. Jis skundė šį nuosprendį žemesnės instancijos teisme, bet pralaimėjo.

Sausį trijų apeliacinio teismo teisėjų kolegija pietiniame Porto Alegrės mieste paliko galioti eksprezidentui žemesnės instancijos teismo paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį dėl korupcijos.

Šia nutartimi teismas sudavė triuškinamą smūgį 72 metų L. I. Lulos da Silvos viltims šiais metais siekti perrinkimo į prezidento postą.

Teismas vienbalsiai nusprendė, kad eksprezidentui paskirta devynių su puse metų kalėjimo bausmė turi būti pailginta iki daugiau nei 12 metų.

Naujausios viešosios nuomonės apklausos rodo, kad daugiau nei trečdalis brazilų palaiko L. I. Lulą da Silvą ir jis pagal populiarumą smarkiai lenkia savo artimiausią politinį varžovą, kraštutinių dešiniųjų stovyklos įstatymų leidėją Jairą Bolsonaro (Žairą Bolsonaru).

L. I. Lula da Silva prašo Brazilijos AT leisti jam likti laisvėje, kol išseks visos jo teisinės galimybės teikti skundus dėl jam nepalankių teismų sprendimų.

Manoma, kad sprendimą turinčių priimti teisėjų nuomonės bus apylygiai pasidalijusios, taigi net ir vienam teisėjui persigalvojus, L. I. Lula da Silva gali laikinai likti laisvėje ir pagerinti savo galimybes siekiant trečios kadencijos prezidento poste.

Jei AT nuspręs, kad jo bausmės atidėti negalima, L. I. Lula da Silva į kalėjimą bus uždarytas per kelias dienas.