Po poliarizuojančios kampanijos Brazilija sekmadienį renka prezidentą: į kovingą sunkiasvorių dvikovą, kuri gali tapti išbandymu jaunai demokratijai, stos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų dabartinis prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru) ir kairiųjų pažiūrų buvęs lyderis Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva).

Apklausose pirmauja charizmatiškas, bet suterštos reputacijos buvęs metalininkas L. I. Lula da Silva, kuris 2003–2010 metais Brazilijai vadovavo ekonominio pakilimo laikotarpiu.

J. Bolsonaro, kovingas buvęs kariuomenės kapitonas, kurio populiarumas nukentėjo dėl tragiško COVID-19 nesuvaldymo ir smunkančios ekonomikos, siekia pergalės iš paskutiniųjų ir užsiminė, kad nepripažins pralaimėjimo.

Sekmadienį atidavęs savo balsą L. I. Lula da Silva pareiškė, kad prezidento posto siekia tam, kad „sugrąžintų šalį į normalias vėžes“ po ketverių J. Bolsonaro prezidentavimo metų.

„Nenorime daugiau neapykantos, daugiau nesantaikos. Mes norime taikos šalyje, – kalbėjo jis. – Ši šalis turi atgauti teisę būti laiminga.“

Tuo metu J. Bolsonaro atidavęs balsą sakė, kad „švarius rinkimus būtina gerbti“.

Jis ne kartą be jokių įrodymų tvirtino, kad Brazilijos elektroninio balsavimo sistema yra persmelkta sukčiavimo.

J. Bolsonaro tiesiogiai neatsakė į žurnalistų klausimus, ar jis gerbs rezultatus, jei pralaimės, tačiau teigė esąs įsitikinęs, kad nugalės.

Remiantis ketvirtadienį paskelbtais naujausios „Datafolha“ instituto atliktos apklausos duomenimis, rinkimų finišo tiesiojoje L. I. Lula da Silva pirmavo prieš J. Bolsonaro 50 proc. prieš 36 procentus.

Pagal šiuos duomenis, į kuriuos neįtraukti rinkėjai, ketinantys atiduoti tuščius arba sugadintus biuletenius, L. I. Lula da Silva gali laimėti iš karto ir išvengti antrojo rinkimų turo spalio 30 dieną.

156 mln. Brazilijos rinkėjų taip pat rinks žemuosius Kongreso rūmus, trečdalį Senato, visų 27 valstijų gubernatorius ir valstijų įstatymų leidėjus.

Balsavimo apylinkės duris atvėrė 8 val. ir dirbs iki 17 val. vietos (14–23 val. Lietuvos) laiku, o pirmųjų rezultatų tikimasi maždaug po dviejų valandų.