Pirmieji keturi kaltinamieji stojo prieš sostinės Aukščiausiąjį teismą viename iš trijų pastatų, į kuriuos tą dieną įsiveržė ir nusiaubė tūkstančiai J. Bolsonaro šalininkų, kartu su prezidento rūmais ir Kongresu.

Riaušės giliai sukrėtė tautą, vis dar susiskaldžiusią dėl kairiųjų veterano Lulos pergalės nedidele persvara prieš J. Bolsonarą 2022 metų spalį vykusiuose Brazilijos prezidento rinkimuose, ir sulaukė neišvengiamų palyginimų su 2021 metų sausio 6-ąją įvykusiu tuometinio prezidento Donaldo Trumpo, J. Bolsonaro politinio pavyzdžio, šalininkų įsiveržimu į JAV Kapitolijų.

Pagrindinis bylos teisėjas Alexandre de Moraesas pradėjo posėdį, sakydamas, kad Aukščiausiasis teismas iš viso nagrinės „232 bylas, susijusias su sunkiausiais įtariamais nusikaltimais, iš jų pirmąsias keturias pradėsime nagrinėti šiandien“.

Keturi teisiami 24-52 metų amžiaus vyrai kaltinami, be kita ko, ginkluotu nusikalstamu sąmokslu, smurtiniu sukilimu prieš teisinę valstybę ir bandymu įvykdyti perversmą. Kiekvienam iš jų gresia iki 30 metų kalėjimo.

Be Aukščiausiajam teismui jau pateiktų 232 bylų, prokurorai atlieka dar daugiau nei 1 000 tyrimų, daugiausia dėl švelnesnių kaltinimų, kurie gali būti sprendžiami sudarant susitarimą dėl kaltės pripažinimo.

Pasipiktinę dėl J. Bolsonaro pralaimėjimo Lulai spalio 30 dieną vykusiame antrajame rinkimų ture, tūkstančiai jo šalininkų praėjus savaitei po J. Lulos inauguracijos, sausio 1 dieną, šturmavo valdžios būstinę sostinėje Brazilijoje.

Jie siautėjo trijuose pastatuose, siaubė biurus, daužė langus, mėtė baldus į fontanus, niokojo meno kūrinius, o Kongreso pirmininko tribūną pavertė nusileidimo kalneliu.

Aukščiausiasis Teismas tiria J. Bolsonaro, kuris tuo metu buvo JAV, dėl kaltinimų riaušių kurstymu. 68 metų buvęs kariuomenės kapitonas neigia padaręs ką nors netinkamo.

J. Bolsonaro taip pat tiriamas dėl įvairių įtarimų korupcija ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi. Birželį rinkimų institucijos uždraudė jam aštuonerius metus balotiruotis dėl jo neįrodytų kaltinimų, neva Brazilijos rinkimų sistema yra palanki sukčiavimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją