Jis pažymėjo, kad klausimai yra „komplikuoti“, bet „pagrindinius sprendimus turime padaryti dabar“.

J.Kerry šeštadienį sakė, kad pasaulio galiūnės yra „vieningos“ branduolinėse derybose su Iranu, nors sklido gandai apie nesutarimus su Prancūzija. Jis pabrėžė „neskubėsiąs“ sudaryti blogą sandorį.

„Aš pabrėžiu: mes esame vieningi savo tikslu, savo požiūriu, savo ryžtingumu ir apsisprendimu užtikrinti, kad Irano programa būtų visiškai taiki“, – sakė J.Kerry Šveicarijoje prieš kelionę į Londoną pasitarti su savo kolegomis iš Vokietijos, Prancūzijos ir Britanijos dėl likusių nesutartų klausimų.

Derybos su Iranu Lozanoje bus atnaujintos kitą savaitę.

Iranas turi tvirtai įsipareigoti, kad nesieks pasigaminti atominių ginklų, sako Prancūzija

Prancūzijos užsienio reikalų ministras šeštadienį pareiškė, kad jo šalis nori, jog sutartis dėl Irano branduolinės programos būtų pakankamai tvirta ir garantuotų, jog Teheranas nesieks pasigaminti atominių bombų.

Iranas ir šešios galingosios šalys (JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Kinija) – penktadienį paskelbė pertrauką derybose dėl Teherano branduolinės programos ir ketina vėl susitikti ateinančią savaitę, stengdamiesi išeiti iš aklavietės diskusijose dėl prieštaringai vertinamų atominių tyrimų bei sankcijų atšaukimo.

Prancūzija reikalavo sutartyje nustatyti griežtesnius suvaržymus Iranui negu kitų Vakarų šalių delegacijos. Vienu metu Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas pasikalbėjo telefonu su savo derybų grupe, ragindamas jos narius nebedaryti didesnių nuolaidų, sakė pareigūnai.

Europos diplomatai ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry planuoja šeštadienį susitikti Londone, kur bus mėginama suderinti skirtingas pozicijas, sakė derybininkai.

Numatoma, kad iki kovo pabaigos turi būti priimtas politinis pagrindas, o galutinė sutartis dėl Irano branduolinės programos turėtų būti pasirašyta iki birželio 30 dieno. Pareigūnai reiškė susirūpinimą, kad Prancūzija gali blokuoti šią sutartį.

„Prancūzija nori sutarties – bet tvirtos, realiai garantuojančios, kad Iranas galės naudotis civiline branduoline energetika, bet (neturės) atominių bombų“, – L.Fabiusas šeštadienį sakė radijui „Europe 1“.

Iranas neigia Vakarų šalių ir jų sąjungininkių kaltinimus, kad Teheranas turi ambicijų susikurti branduolinį arsenalą. Šiitiška respublika reikalauja, kad nedelsiant būtų atšauktos visos jam taikomos Jungtinių Tautų sankcijos, taip pat ir prieš jos branduolinę programą.

Derybose per pastaruosius metus pasiekta pažangos, tačiau vis dar lieka nesuderintų klausimų, neleidžiančių užbaigti derybų susitarimu.

Šią savaitę kokio nors proveržio nebuvo. Kilo nesutarimų tarp valstybių; Prancūzijai reikalauja, kad apribojimai Irano branduolinei veiklai būtų taikomi ilgesnį laikotarpį. Paryžius taip pat priešinasi idėjai gana greitai nutraukti JT sankcijas, jeigu sutartis būtų pasirašyta.

„Ši sutartis turi būti tvirta. Kodėl? Nes mes turime apsisaugoti nuo Irano atominės bombos (pasigaminimo) galimybės“, – sakė L.Fabiusas.

Taip pat jeigu sutartis nebus pakankamai tvirta, regiono šalys galėtų sakyti, kad ji nėra pakankamai rimta, todėl ir mes sieksime įsigyti branduolinį ginklą, ir dėl to gali kilti itin pavojingas branduolinio ginklo platinimo pavojus“, – pridūrė jis.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini penktadienį neigė, kad esama nesutarimų tarp ES ir Jungtinių Amerikos Valstijų.

„Esama vienybės, vienybės tame, kad mes norime sutarties, norime geros sutarties“, – sakė ji Briuselyje po susitikimo su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Davidu Cameronu

Irano užsienio reikalų ministras Abbasas Araqchi sakė, kad derybos vėl bus atnaujintos trečiadienį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)