„Galiu patvirtinti, kad vyriausiasis įgaliotinis [ES užsienio reikalams] praėjusį vakarą kalbėjosi su Irano užsienio reikalų ministru. Jie apsikeitė informacija ir nuomonėmis apie Vienoje vykstančias diskusijas, kurios prasidėjo pirmadienį ir bus tęsiamos šią popietę. Bendrosios komisijos [Bendrojo visapusiško veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA)] sesija šiandien bus tęsiama“, – P. Stano sakė per spaudos konferenciją Briuselyje.

„Kalbant apie [pokalbio] detales – nieko nekomentuosiu, todėl, kad šis procesas dar tęsiasi. Derybos Vienoje tęsiasi ir mes nepratę komentuoti vykstančio proceso etapų“, – atsakė jis į žurnalistų prašymą atskleisti, ką pasakė J. Borrellis, kuris, pasak Irano šaltinių, neva paragino H. A. Abdollahianą užtikrinti, kad Irano pusė derybų metu elgtųsi konstruktyviau.

J. Borrellio atstovas, atsakymas į žurnalistų klausimus, taip pat sakė, kad JCPOA narių ministrų susitikimas galės įvykti „kai tai leis sąlygos ir kai derybos bus pakankamai pažengusios, kad būtų galima pereiti į aukštesnį lygmenį“.

Pasak jo, šiuo metu derybininkai URM politinių vadovų lygmeniu ieško būdų, kaip užtikrinti visų sutarties šalių įsipareigojimų vykdymą. P. Stano išreiškė viltį, kad JAV vėl prisijungs prie šio susitarimo.

Anksčiau penktadienį ES vyriausiasis derybininkas Enrique Mora informavo, kad antroje dienos pusėje vyks baigiamasis posėdis, kuriame delegacijos įvertins šios savaitės derybų dėl grįžimo prie branduolinio susitarimo su Iranu rezultatus.

„JCPOA Bendrosios komisijos susitikimas vyks antroje dienos pusėje, jame bus įvertinti šios savaitės derybų rezultatai“, – paskelbė P. Stano savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Derybos Vienoje dėl JCPOA buvo atnaujintos lapkričio 29 dieną po kelių mėnesių pertraukos. Jų tikslas – susitarti dėl JAV ir Irano grįžimo prie susitarimo laikymosi.

Pagal JCPOA, pasirašytą 2015 metais, Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Anksčiau šią savaitę Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad Iranas „pradėjo sodrinti uraną iki 20 proc., naudodamas pažangias centrifugas savo požeminiame Fordo komplekse“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją