Atvykęs į susitikimą dėl vystymosi Ispanijos Kadiso mieste, ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis žurnalistams sakė, kad Briuselis „nepaliaujamai“ stengiasi, jog 33 metų vyras būtų paleistas.

Pirmadienį Švedija iš dalies patvirtino laikraščio „The New York Times“ pranešimą apie sulaikymą ir paskelbė, kad jos pilietis Irane laikomas nuo 2022 metų balandžio mėnesio.

Tačiau J. Borrellis žengė toliau, patvirtindamas kalinio pavardę ir tai, kad jis dirba ES diplomatiniame korpuse.

Iranas praėjusių metų liepą paskelbė suėmęs šnipinėjimu įtariamą vyrą, praėjus dviem savaitėms po to, kai Švedijoje kalėti iki gyvos galvos buvo nuteistas Irano pilietis, prisidėjęs prie 1988 metais Irano režimo įvykdytų masinių egzekucijų tūkstančiams oponentų.

Stokholmo teismas buvusį Irano kalėjimo vadovą Hamidą Noury pripažino kaltu dėl „sunkių nusikaltimų tarptautinei teisei“ ir „žmogžudystės“.

Kelių valstybių sostinės apkaltino Iraną, kad šis vykdo „įkaitų diplomatiją“ – suiminėja Vakarų piliečius, siekdamas nuolaidų, pavyzdžiui, kad būtų paleisti sulaikyti iraniečiai.

Gegužės mėnesį Belgijos humanitarinės pagalbos darbuotojas 42 metų Olivier Vandecasteele buvo paleistas po 15 mėnesių kalinimo dėl tariamo šnipinėjimo, apkeičiant jį į Irano diplomatą Assadollah Assadi, nuteistą 20-čiai metų dėl sąmokslo susprogdinti opozicijos mitingą Paryžiuje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją