J. Borrellis ketvirtadienį atvyko į Kiniją, siekdamas vykdyti bloko „rizikos mažinimo“ strategiją su didžiausia prekybos partnere ir kartu padėti pagrindus šiais metais planuojamam aukščiausiojo lygio susitikimui.

Pasitikėjimas yra bet kokių žmogiškųjų santykių pagrindas, o... tarpusavio pasitikėjimas susvyravo“, – penktadienį Pekino universitete Kinijos sostinėje susirinkusiems klausytojams sakė J. Borrellis.

„Turime stengtis atkurti šį pasitikėjimą, – sakė jis. – Jis nesugrįš stebuklingai. Jis turi būti atkurtas“.

Jis pabrėžė, kad 400 mlrd. eurų prekybos disbalansas tarp ES ir Kinijos „yra ne tik kiekybinis, bet ir kokybinis“.

„Tai turi įtakos sektoriams, kuriuose turime santykinį pranašumą... Manome, kad problema kyla ne dėl paprasto produktyvumo skirtumo, – sakė jis. – Mūsų nuomone, priežastis yra nuolatinių sunkumų, su kuriais susiduria Europos bendrovės, norėdamos patekti į Kinijos rinką, rezultatas“.

J. Borrellio kelionė, kuri šiemet buvo atidėta du kartus ir turėtų trukti iki šeštadienio, prasidėjo ketvirtadienį Šanchajuje susitikimu su Europos bendrovėmis, kuriame buvo aptarti ekonomikos ir verslo iššūkiai ir kurį J. Borrellis apibūdino kaip „įkvepiančią diskusiją“.

ES teigia, kad ši kelionė – naujausias aukšto lygio ES ir Kinijos dialogų eilėje – „turėtų baigtis ES ir Kinijos aukščiausiojo lygio susitikimu vėliau šiais metais“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)