"Mes atlikome santykių su Rusija "perkrovimą", sustiprinome savo sąjungą su Azijos šalimis ir sukūrėme naują partnerystę su tokiomis šalimis, kaip Indija", - pareiškė B.Obama pranešime Kongresui "Apie padėtį šalyje".

Pasak jo, "Amerikos pirmavimas pasireiškė mums dedant pastangas mažinti ginkluotę".

Kadangi respublikonai ir demokratai patvirtino naują Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START), bus dislokuojama gerokai mažiau branduolinių ginklų ir jų gabenimo priemonių, sakė JAV prezidentas.

"Mes dėjome diplomatines pastangas, siekdami priversti Iraną vykdyti savo įsipareigojimus, ir Irano vyriausybė atsidūrė griežčiausių nei kada nors anksčiau sankcijų akivaizdoje", - pabrėžė B.Obama.

Korėjos pusiasalyje mes drauge su savo sąjungine Pietų Korėja primygtinai reikalaujame, kad Šiaurės Korėja laikytųsi savo įsipareigojimų atsisakyti branduolinio ginklo", - sakė jis.

"Drauge su savo sąjungininkais Europoje mes suteikėme gyvybingumo NATO ir išplėtėme mūsų bendradarbiavimą visomis kryptimis nuo kovos su terorizmu iki priešraketinės gynybos", - pažymėjo JAV prezidentas.

B.Obama taip pat pranešė, kad kovą aplankys Braziliją, Čilę ir Salvadorą, "siekdamas stiprinti naujas sąjungas dėl Amerikos pažangos".

"Al Qaeda" patiria didžiausią spaudimą nuo 2001 metų, teigia B.Obama

Tarptautinis teroristų tinklas "al Qaeda", kurio daugelis lyderių, kaip manoma, slapstosi Pakistane, šiuo metu patiria didžiausią spaudimą nuo 2001 metais rugsėjo 11 dieną Jungtinėse Valstijose įvykdytų atakų, JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pareiškė skelbdamas savo metinį pranešimą "Apie padėtį Sąjungoje".

"Jų lyderiai ir operatyvininkai šalinami iš mūšio lauko. Jų saugūs prieglobsčiai mažėja, - nurodoma Baltųjų rūmų iš anksto išplatintame prezidento kalbos tekste. - Mes pasiuntėme žinią nuo Afganistano sienos iki Arabijos pusiasalio ir visų pasaulio kampelių: mes nesiliausime, nesusvyruosime - mes jus nugalėsime".

B.Obama dėkojo kovos su terorizmu pareigūnams, žlugdantiems "al Qaeda" tebekuriamus išpuolių planus, tačiau taip pat stengėsi padrąsinti Amerikos musulmonus, sakydamas, kad jiems priešiškos reakcijos nebus.

JAV lyderis nurodė suintensyvinti bepiločių lėktuvų atakas Pakistano regionuose netoli sienos su Afganistanu, kuriuose vyksta svarbi kova su Talibanu ir "al Qaeda".

Šiuos smūgius itin kritiškai vertina Pakistano visuomenė, nes jie laikomi užsienio pajėgų koviniais veiksmais Pakistano teritorijoje, pažeidžiančiais šalies suverenumą.

Palyginti su ankstesniais metais, pernai Pakistano genčių regionuose įvykdyta dvigubai daugiau raketų smūgių: 2010 metais per 100 bepiločių lėktuvų atakų žuvo per 670 žmonių, o 2009 metais buvo įvykdyti 45 tokie smūgiai, nusinešę 420 gyvybių, rodo naujienų agentūros AFP statistika.

Vašingtonas teigia, kad per bepiločių lėktuvų atakas buvo nukauti kai kurie svarbūs taikiniai, tarp jų buvęs Pakistano talibų vadas Baitullah Mehsudas.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją