„Sekretorius Blinkenas paragino Turkiją nepasilikti Rusijos oro gynybos sistemos S-400“, – po derybų NATO susitikimo kuluaruose paskelbė Valstybės departamentas.

A. Blinkenas „išreiškė susirūpinimą dėl Turkijos pasitraukimo iš Stambulo konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos, taip pat pabrėžė demokratijos institucijų ir pagarbos žmogaus teisėms svarbą“.

Vašingtonas jau ilgą laiką kritikuoja NATO sąjungininkės Turkijos sprendimą įsigyti iš varžovės Rusijos oro erdvės gynybos sistemų S-400, teigdamas, kad ši ginkluotė kelia pavojų Aljanso gynybai.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas gruodį paskelbė sankcijas Ankaros karinės įrangos įsigijimo agentūrai dėl to žingsnio.

Taip pat plačiai kritikuojamas Turkijos pasitraukimas iš Stambulo konvencijos, apie kurį buvo paskelbta šeštadienį ir kuris tapo dar viena pergale konservatoriams iš prezidento Recepo Tayyipo Erdogano nacionalistinės partijos.

JAV prezidento Joe Bideno administracija tebeformuoja bendrą politiką Ankaros atžvilgiu, bet tvirtina laikanti ją svarbia sąjungininke.

„Ne paslaptis, kad turime nesutarimų su Turkija“, – antradienį sakė A. Blinkenas, dalyvaudamas dviejų dienų trukmės NATO susitikime.

„Taip pat ne paslaptis, kad Turkija yra ilgalaikė ir vertinga sąjungininkė, kurią, manau, esame labai suinteresuoti išlaikyti pririštą prie NATO“, – pridūrė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)