„Raginsime daugiau šalių pasekti [Jungtinių Arabų] Emyratų, Bahreino ir Maroko pavyzdžiu. Norime išplėsti taikios diplomatijos ratą“, – kalbėjo A. Blinkenas per susitikimą su šių šalių ir Izraelio ministrais.

Vadinamuosius Abraomo susitarimus dėl ryšių su keliomis arabiškomis šalimis normalizavimo žydų valstybė pasirašė pernai, tarpininkaujant tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai.

Abraomo susitarimus D. Trumpas laikė viena didžiausių savo diplomatinių pergalių. A. Blinkenas aiškiai leido suprasti, kad prezidentas Joe Bidenas tam neprieštarauja.

„Ši administracija tęs sėkmingas buvusios administracijos pastangas, kad [santykių] normalizavimas vyktų toliau“, – sakė jis.

JAE bei jų pavyzdžiu greitai pasekę Bahreinas ir Marokas 2020 metais tapo pirmosiomis arabiškomis valstybėmis per kelis dešimtmečius, normalizavusios santykius su Izraeliu. Iki tol žydų valstybė turėjo taikos sutartis tik su Egiptu ir Jordanija.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas taip pat išreiškė viltį, kad prie susitarimo prisijungs daugiau šalių.

Jis pranešė vėliau šį mėnesį apsilankysiantis Bahreine. Tai bus pirmas Izraelio užsienio reikalų ministro vizitas šioje valstybėje.

„Mes turime taip pat paminėti faktą, kad Abraomo susitarimų klubas yra atviras naujiems nariams“, – pareiškė Y. Lapidas.

„Vienas iš mūsų bendrų tikslų yra užtikrinti, kad kitos šalys pasektų šiuo pavyzdžiu prisijungdamos prie susitarimų ir prie šios naujos bendradarbiavimo ir draugystės epochos“, - pridūrė jis.

D. Trumpo kritikai kaltino jį skatinant arabų pasaulio susitaikymą su Izraeliu užuot dėjus pastangas ginti palestiniečių teises, nes jie atsisakė ankstesnės amerikiečių administracijos, kurią laikė šališka, tarpininkavimo.

Maroko užsienio reikalų ministras Nasseras Bourita patikino, kad santykių su Izraeliu normalizavimas nėra susitarimo su palestiniečiais pakaitalas.

Penktadienį vykusiame metinių minėjime pastebimai nebuvo Sudano, kurio naujoji desperatiškai JAV paramos siekianti civilių palaikoma vyriausybė pažadėjo D. Trumpui siekti santykių normalizavimo su Izraeliu, tačiau dėl visuomenės pasipriešinimo kol kas dvejoja.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)