Siekdamas stiprinti Vašingtono įtaką regione ir pasipriešinti didėjančiai Pekino įtakai, A. Blinkenas atvyko į Tongos sostinę Nuku'alofą ir pradėjo diplomatinę „žavesio operaciją“.

„Mes esame Ramiojo vandenyno valstybė“ ir „mes matome labai gerą Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono ateitį“, – sakė A. Blinkenas jį priėmusiems vadovams.

„Tikrai suprantame, kas čia gyvenantiems žmonėms yra svarbiausia“, – pridūrė jis, paminėdamas tokias problemas kaip klimato kaita, plėtra ir neteisėta žvejyba.

A. Blinkenas taip pat griežtai perspėjo dėl pagalbos ir investicijų iš Pekino, sakydamas, kad jos dažnai būna susijusios su tam tikromis sąlygomis. „Kinijai vis labiau aktyvėjant šiame regione, mes pastebime vis problemiškesnį jos elgesį“, –sakė jis.

Jis teigė, kad Kinija vykdo „tam tikras grobuoniškas ekonomines veiklas, taip pat investicijas, kurios iš tikrųjų gali pakenkti geram valdymui ir skatinti korupciją“.

Skolų prislėgta Tongos vyriausybė, kaip manoma, yra ypač pažeidžiama Kinijos ekonominio spaudimo.

Salų karalystė Kinijos eksporto bankui skolinga apie 130 mln. JAV dolerių – beveik trečdalį savo BVP – kurie buvo paskolinti atstatymo darbams po to, kai 2006 metais sostinėje siautėjo riaušininkai. Ši paskola turi būti grąžinta kitais metais.

Be Tongos, Polinezijos salyno, kuriame gyvena apie 100 tūkst. žmonių, JAV taip pat planuoja atidaryti ambasadas Vanuatu ir Kiribatyje, o vasario mėnesį po 30 metų pertraukos atkūrė savo ambasadą Saliamono Salose.

„Linkiu jam sėkmės“

Kinijos valstybės kontroliuojama žiniasklaida A. Blinkeno vizitą pavaizdavo kaip įrodymą, kad JAV nebepasitiki savo sąjungininke Australija, galinčia palaikyti santykius su Ramiojo vandenyno salų valstybėmis.

JAV nuo Antrojo pasaulinio karo yra dominuojanti karinė jėga pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Tačiau dabar šis regionas vis dažniau tampa arena, kurioje didžiosios valstybės varžosi dėl komercinės, politinės ir karinės įtakos.

Kinija, stiprėjanti regiono karinė jėga, taip pat mėgina įtvirtinti savo pozicijas plėsdama diplomatinę įtaką, investuodama, rengdama policijos mokymus ir sudarydama saugumo susitarimus.

Viešėdamas Tongoje A. Blinkenas taip pat komentavo staigų Kinijos užsienio reikalų ministro Qin Gango nušalinimą nuo pareigų.

„Linkiu jam sėkmės“, – sakė A. Blinkenas apie jį pakeitusį Wang Yi. – Pažįstu Wang Yi daugiau nei dešimtmetį. Esu ne kartą su juo susitikęs. Tikiuosi, kad galėsiu su juo gerai dirbti, kaip ir anksčiau“.

„Mums svarbu atsakingai valdyti šiuos santykius. Tai prasideda nuo diplomatijos, nuo įsitraukimo, ir aš dirbsiu su bet kuriuo Kinijos kolega, kad ir kas jis būtų“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją