Praėjus kelioms dienoms po invazijos metinių, JAV diplomatijos vadovas susitiko su kolegomis iš visų penkių Vidurinės Azijos valstybių, kuriose Maskva ilgą laiką buvo didžiausia galia ir darbininkų traukos centras, o kaimyninė Kinija taip pat įgyja vis didesnę įtaką.

A. Blinkenas paskelbė apie 25 mln. dolerių naują paramą, papildančią ankstesnę 25 mln. dolerių paramą, apie kurią buvo paskelbta rugsėjį ir kuri buvo skirta diversifikuoti Vidurinės Azijos šalių prekybos kelius ir kurti darbo vietas pačiose šalyse.

Iniciatyvos apima anglų kalbos mokymą, elektroninių mokėjimo sistemų kūrimą ir grįžusių darbuotojų migrantų mokymą.

„Dar kartą patvirtinu, kad Jungtinės Valstijos tvirtai remia Kazachstano, kaip ir visų tautų, laisvą apsisprendimą dėl savo ateities, ypač dabar, kai sukanka metai nuo Rusijos pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą“, – spaudos konferencijoje sakė A. Blinkenas.

Kalbėdamas su kolegomis iš visų penkių šalių – Kazachstano, taip pat Kirgizijos, Tadžikistano, Turkmėnijos ir Uzbekistano – A. Blinkenas sakė, kad JAV remia jų „suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą“.

Vėliau A. Blinkenas nuvyko į įspūdingus sostinės rūmus susitikti su prezidentu Kasymu Žomartu Tokajevu, kuris išreiškė „dėkingumą“ už JAV paramą Kazachstano suverenitetui.

K. Ž. Tokajevas nedetalizuodamas žurnalistams sakė, kad gavo tris asmenines žinutes iš JAV prezidento Joe Bideno. „Su JAV užmezgėme labai gerą ir patikimą ilgalaikę partnerystę daugelyje strategiškai svarbių sričių“, – sakė K. Ž. Tokajevas.

A. Blinkenas taip pat palankiai įvertino neseniai K. Ž. Tokajevo įvykdytas politines reformas. Vėliau jis vyks į Uzbekistaną, kurį kartu su Kazachstanu JAV pareigūnai laiko šalimi, atviriausia santykių su Vašingtonu kūrimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją