Kariai bus išvesti keturiais mėnesiais vėliau galutinio termino, numatyto pernai su Talibanu sudarytame susitarime. Pajėgos bus išvedamos nepaisant aklavietės taikos derybose tarp sukilėlių ir Kabulo vyriausybės. Joms pasitraukus gali susidaryti galios vakuumas ir dar labiau suintensyvėti smurtas.

A. Blinkenas susitiko su Afganistano vadovu Ashrafu Ghani ir Kabule dirbančiais amerikiečių aukšto rango pareigūnais, kuriuos informavo apie JAV prezidento Joe Bideno trečiadienį paskelbtą sprendimą užbaigti „begalinį“ karą, pradėtą po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių Jungtinėse Valstijose.

„Norėjau šiuo savo vizitu pabrėžti Jungtinių Valstijų nenutrūkstamą įsipareigojimą Afganistanui ir jo žmonėms“, – sakė JAV diplomatijos vadovas po susitikimo su A. Ghani.

„Partnerystė keičiasi, bet ji išlieka“, – pridūrė jis.

Šiuo metu Afganistane yra likę apie pustrečio tūkstančio iš daugiau nei 100 tūkst. anksčiau čia buvusių amerikiečių karių. Tūkstančiai amerikiečių karių taip pat priklauso Afganistane dislokuotam NATO kontingentui, kurį sudaro iš viso 9 600 karių. Šis kontingentas bus išvestas tuo pat metu.

Numatytas pajėgų išvedimas kursto didžiulį nerimą Afganistane, kur žmonės gyvena nuolatinėje baimėje dėl talibų kasdien rengiamų sprogdinimų ir tikslinių nužudymų.

„Dėl to galime netekti visko, dėl ko drauge dirbome ir kovojome pastaruosius 20 metų, taip pat gali kilti grėsmė bendram saugumui Afganistane“, – sakė Kabule dirbanti moterų teisių aktyvistė Metra Mehran.

Visgi Jungtinėms Valstijoms, Afganistane praradusioms daugiau kaip 2 400 savo karių, šio karo jau gana.

„Nebegalime tęsti savo karinio buvimo Afganistane pratęsimo ar išplėtimo ciklo, vildamiesi sukurti idealias sąlygas mūsų pasitraukimui, tikėdamiesi kitokio rezultato“, – trečiadienį sakė J. Bidenas.

Numatytas vėlesnis nei buvo sutarta pajėgų išvedimas supykdė Talibaną, pagrasinusį atnaujinti atakas prieš amerikiečių kontingentą.

„Jeigu susitarimas bus sulaužytas ir užsienio pajėgos nepaliks mūsų šalies iki nustatytos datos, problemų, be abejo, padaugės, o tie, kas nesilaikys susitarimo, bus už tai atsakingi“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

JAV pajėgos tiesioginiuose kovos veiksmuose prieš talibus nedalyvauja nuo tada, kai buvo sudarytas susitarimas, tačiau teikia itin svarbią paramą iš oro afganų kariams, kovojantiems su sukilėliais.

Trečiadienį po pokalbio telefonu su JAV prezidentu A. Ghani sakė, kad afganų pajėgos „visiškai pajėgios“ kontroliuoti šalį.

Nepaisant daugelį mėnesių Katare vykusių diskusijų tarp Talibano ir Kabulo vyriausybės derybininkų Afganistane toliau tęsiasi kruvini susirėmimai.

Turkija šią savaitę paskelbė, kad balandžio 24–gegužės 4 dienomis surengs tarptautinę konferenciją dėl taikos Afganistane, tačiau Talibanas pareiškė joje nedalyvausiantis.

JAV nori, kad Afganistano vyriausybė ir talibai sutartų dėl tam tikros formos pereinamojo laikotarpio administracijos, kuri nubrėžtų šalies ateities gaires.

A. Ghani siekia, kad po sutartų paliaubų būtų surengti rinkimai. Tuo metu Talibanas nori, kad Afganistanas vėl taptų emyratu, valdomu pagal šariatą religinių vyresniųjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)