Tuo tarpu išsigelbėjusių stovyklos yra jėga tuštinamos. Kariuomenė išveža žmones atgal į jų kaimus, nesuteikdama jokių gyvenimui būtinų atsargų.

Pasak laikraščio „New Light of Myanmar“, valdžia sako: „Žmonės iš Irrawaddy deltos gali išgyventi patys be tarptautinės bendruomenės dalinamų šokolado plytelių. Mianmaro žmonės gali lengvai pasigauti žuvies, žvejodami laukuose ir kanaluose. Šiuo metu ten taip pat gausu didelių valgomų varlių.“

Siekdama sukelti žmonių nepasitikėjimą užsienio pagalbos darbuotojais, valdžia įspėjo, kad leidimas užsieniečiams atvykti į deltą reikštų, kad jie „gauna leidimą laisvai vaikščioti po žmonių namus ir viską apžiūrėti“.

Pagalbos darbuotojai teigia, kad gauti leidimą vykti į deltą užtrunka 48 val. Nors Jungtinės Tautos gavo vizas, kitos pagalbos tarnybos, tokios kaip „Raudonasis kryžius“, jų negavo.

Maždaug 200 tūkst. žmonių žuvo siaučiant ciklonui Nargis, o didžioji dalis 2,5 mln. išsigelbėjusių nuo gegužės 2 d. gyvena be normalaus maisto, pastogės ar vandens.