J. Bideno amžius ir vieši suklydimai bei suklupimai aptariami kur kas plačiau, bet jo varžovo respublikono klaidos taip pat sulaukia vis daugiau dėmesio.

Pastarosiomis savaitėmis D. Trumpas supainiojo Vengrijos lyderį su Turkijos, tvirtino, kad per 2016 m. rinkimus jis įveikė Baracką Obamą, o ne tikrąją varžovę Hillary Clinton, ir perspėjo, kad pasaulis ritasi antrojo pasaulinio karo link, nors iš tikrųjų tai būtų trečiasis pasaulinis karas.

Tuo suskubo pasinaudoti buvusio prezidento varžovai, priminę rinkėjams, kad D. Trumpas, respublikonų favoritas tapti kandidatu į prezidentus, pats nėra toks jaunas. Rono DeSantiso kampanijos komanda su džiaugsmu paskelbė socialinėje žiniasklaidoje vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip 77 metų nekilnojamojo turto magnatas mikčioja, suklysta arba atrodo nusilpęs, išmuštas prakaito. Šiuo metu apklausos rodo, kad daugumoje valstijų jaunatviškas 45 metų Floridos gubernatorius lenkia kitus D. Trumpo varžovus respublikonus.

Silpnas ir išsekęs

J. Bideno komanda tikrai nenusiminė pagaliau gavusi progą atkreipti dėmesį į kitą senstantį kandidatą, ypač atsižvelgiant į tai, kad pirmadienį dabartiniam prezidentui sukanka 81 metai. D. Trumpo stovykla irgi netruko reaguoti. „J. Bideno kampanija turi būti pakrikusi kaip ir pats kandidatas, nes J. Bidenas yra nuolatinės pakrikimo būsenos“, – pareiškė D. Trumpo atstovas spaudai Stevenas Cheungas. Jis ypač tiesmukai ir kandžiai toliau tyčiojosi iš J. Bideno kaip „silpno ir išsekusio“, linkusio pargriūti ir netgi „tiesiog kvailo“.

Paprastai per savo kampanijos mitingus D. Trumpas atrodo energingas, kartais valandų valandas bendrauja su minia šalininkų. Tačiau kritikai teiraujasi, ar jo pasikartojantys nusišnekėjimai ir vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip jis griebiasi turėklų, kad nepargriūtų, arba drebėdamas laiko stiklinę vandens, yra tiesiog pasireiškiantis nuovargis, ar fizinio ar psichinio išsekimo požymiai. Sprendžiant iš išorės to pasakyti neįmanoma.

Abiejų vyrų amžiaus skirtums nėra toks didelis, tačiau, pasak politologų, akivaizdu, kad J. Bidenas laikomas kur kas senesniu. Tai patvirtina apklausos: du trečdaliai amerikiečių mano, kad dabartinis prezidentas yra per senas antrai kadencijai ir tik pusė apklaustųjų tą patį sako apie kiek jaunesnį D. Trumpą. Telieka pamatyti, kaip jiedu išsilaikys kampanijai įsibėgėjus. Kad ir kaip būtų, atrodo, jog D. Trumpo žodiniai paslydimai vertinami švelniau nei J. Bideno.

Greitasis maistas

Respublikono fizinė būklė irgi netyrinėjama taip nuodugniai kaip jo varžovo demokrato. JAV prezidentui J. Bidenui, dažnai matomam važiuojančiam dviračiu su slaptosios tarnybos palyda, kasmet atliekami išsamūs medicininiai tyrimai, jų rezultatai pranešami spaudai. Naujausioje ataskaitoje apie J. Bideno sveikatą jis apibūdintas kaip „sveikas ir energingas“, tačiau joje taip pat paminėta, kad jam buvo pašalintas nedidelis odos darinys, o 2021 m. atlikta kolonoskopija.

Nuo tada, kai prieš trejus metus D. Trumpas baigė prezidento kadenciją, apie buvusio prezidento, garsėjančio greitojo maisto pomėgiu ir, regis, mažai sportuojančio, išskyrus golfo aikštyne, sveikatą nepateikta beveik jokios informacijos.

Prezidentų amžius buvo gyvai aptariamas per antrąją Ronaldo Reagano kadenciją praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį, kai buvo spėliojama, ar tik jam nepasireiškia psichikos nuosmukio požymiai. Praėjus keleriems metams, kai 77 metų R. Reaganas pasitraukė iš pareigų, buvo paskelbta, kad jis serga Alzheimerio liga.

1994 m. buvęs prezidentas Jimmy Carteris Amerikos medicinos asociacijos žurnale paskelbė straipsnį, kuriame perspėjo apie „pavojų“ Jungtinėms Amerikos Valstijoms, jei prezidentas susirgtų „neurologine liga“, mažinančia gebėjimus vadovauti.

Per savo kampaniją R. DeSantisas vis labiau akcentuoja D. Trumpo amžių ir suklupimus. „Būti prezidentu nėra 80-mečio darbas“, – sekmadienį CNN sakė R. DeSantisas.

51 metų Nikki Haley, irgi siekianti tapti Respublikonų partijos kandidate į prezidentes, ne kartą ragino įvesti privalomus protinės kompetencijos testus vyresniems nei 75 metų politikams. Tačiau neatrodo, kad artimiausiu metu įvyktų kas nors panašaus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją