Iš netrukus išrinktuoju prezidentu veikiausiai tapsiančiu J. Bideno ir jo kandidatės į viceprezidentus Kamalos Harris paprastai būtų laukiama tik informacijos apie tai, kokia pažanga valstijose pasiekta lėtame žygyje pergalės link.

Tačiau dabar, COVID-19 pandemijos, ekonominių problemų, klimato kaitos ir visuomenės susiskaldymo fone, jis suteikė galimybę amerikiečiams numatyti, ko būtų galima tikėtis iš šios administracijos, rašo „Sky News“.

Apie tai daug buvo girdėti anksčiau, tiek kampanijos metu, tiek jau po rinkimų, tačiau dabar J. Bideno ir K. Harris projektas, panašu, tampa realybe, kurioje nuo sausio ims gyventi amerikiečiai.

„Aš sunkiai darbuosiuosi dėl tų žmonių, kurie balsavo prieš mane – lygiai taip pat, kaip dėl tų, kurie balsavo už mane. Toks šis darbas yra. Tai yra prievolė rūpintis“, – kabėjo J. Bidenas.

Donaldo Trumpo vardą jis paminėjo vos kartą – norėdamas pasigirti balsų atotrūkiu. Tačiau nebuvo jokių abejonių, kad, jo požiūriu, Amerika ketverius metus žengė netinkamu keliu.

Nors šįsyk taip pat pasitaikė nuo J. Bideno neatsiejamų kalbos klupčiojimų ir neaiškumų, dėl jo požiūrio, ko šaliai šiuo metu labiausiai reikia, išreiškimo jokių abejonių nekilo.

Jis darė tai, kas paprastai būdinga prezidentams: atvirai žvelgė į šalį užklupusias krizes, užjautė nukentėjusiuosius ir pažadėjo dirbti, kad viskas būtų išspręsta.

J. Bideno ketinimai buvo aiškūs: jis siekė pateikti save kaip būsimąjį prezidentą, užpildyti vakuumą, kurį paliko dabartinis Baltųjų rūmų šeimininkas, šiuo metu savo laiką ir dėmesį skiriantis pykčiams ir siautėjimui dėl rinkimų rezultatų.

Kas galėtų nesutikti su J. Bideno raginimu iš politinio ir socialinio diskurso pašalinti pagiežą? Tokį pareiškimą pateikti nesunku. Visgi šiandieninės Amerikos atveju toks pasiūlymas yra visai kitoks nei įprastai.

Realybė tokia, kad egzistuoja tūkstančiai D. Trumpo rėmėjų, net neketinančių pripažinti, jog J. Bidenas bus teisėtas prezidentas.

Jie aiškiai pateikia savo požiūrį. Daugelis jų yra pasiryžę J. Bidenui dirbant kaišioti jam pagalius į ratus – visai taip, kaip, jų įsitikinimu, dabartinį prezidentą nepelnytai puolė jo politiniai oponentai.

Niekas nėra pajėgus per naktį išspręsti šią susiskaldymo problemą. Galima tik viltis, kad J. Bidenas laikysis savo žodžio ir rimtai ketins įveikti takoskyras.

Nors rinkimų rezultatai dar oficialiai nepaskelbti, aplanko jausmas, kad J. Bideno era jau prasidėjo.