„Dėl tokio susitikimo nėra susitarta, bet tokia galimybė yra“, – Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė J. Bidenas, prieš tai pranešus, kad abu lyderiai rengiasi deryboms.

Pekinas nepatvirtino, ar Xi Jinpingas dalyvaus Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forume JAV mieste vakarinėje pakrantėje.

J. Bidenas praėjusį mėnesį sakė esąs „nusivylęs“, kad Xi Jinpingas nedalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime Naujajame Delyje, bet pridūrė „ketinąs su juo susitikti“, nors išsamesnės informacijos nepateikė.

Įtampa tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir vis atkakliau įsitvirtinančios Kinijos išaugo, abiem valstybėms siekiant didesnės įtakos, ypač Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Dvišaliuose santykiuose apstu problemų – nuo ginčų dėl prekybos ir Taivano ateities iki Kinijos ekspansijos Pietų Kinijos jūroje.

Tačiau Jungtinės Amerikos Valstijos stengiasi atkurti veiksmingesnius darbo santykius ir pastaraisiais mėnesiais pasiuntė į Kiniją kelis aukšto rango pareigūnus, nepaisydamas tebesitęsiančios trinties.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas ir Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi rugsėjo viduryje susitiko Maltoje, Viduržemio jūros saloje. Kokiu nors metu prieš APEC viršūnių susitikimą laukiama Wang Yi apsilankymo Vašingtone.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją