V. Zelenskis, vilkėdamas kariško stiliaus drabužius, tapusius jo firminiu ženklu, pirmą kartą nuo karo pradžios pasirodė kasmetinėje JT Generalinėje Asamblėjoje.

J. Bidenas, turėjęs kreiptis į JT anksčiau, išplatino savo kalbos ištraukas. Jis perspėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, į Niujorką neatvykęs, tikisi, jog pasaulis „pavargs ir leis jam be pasekmių vykdyti žiaurumus Ukrainoje“.

„Tačiau aš jūsų klausiu: jei atsisakysime pagrindinių JT Chartijos principų norėdami patenkinti agresorių, ar kuri nors valstybė narė galės užtikrintai jaustis saugi? Jei leisime padalyti Ukrainą, ar bet kurios šalies nepriklausomybė bus saugi? “, – sakoma paskelbtose J. Bideno kalbos ištraukose. „Šiandien privalome pasipriešinti šiai atvirai agresijai, kad rytoj atgrasytume kitus būsimus agresorius“, – sakė J. Bidenas.

V. Zelenskis rengėsi susitikti ir su kitokių pažiūrų lyderiais, įskaitant Brazilijos prezidentą Luizą Inacio Lulą da Silvą, jis anksčiau yra sakęs, kad Ukraina irgi kalta dėl karo, kaip ir milijardų dolerių Vakarų karinė pagalba Kyjivui.

V. Zelenskis, kurio kelionės iki šiol buvo visiškai slaptos, trečiadienį taip pat dalyvaus specialioje JT Saugumo Tarybos sesijoje dėl Ukrainos. Rusija yra nuolatinė jos narė, turinti veto teisę dėl bet kokių privalomų veiksmų.

Paklaustas apie šį susitikimą per vizitą Niujorko ligoninėje, kur gydomi sužeisti Ukrainos kariai, V. Zelenskis sakė, kad Jungtinės Tautos vis dar suteikia „vietą Rusijos teroristams“. Anksčiau interviu CBS „News“ jis sakė, kad V. Putinas yra „antrasis Hitleris“. Pasaulis turi „apsispręsti, ar mes norime sustabdyti V. Putiną, ar norime, kad prasidėtų pasaulinis karas“, sakė V. Zelenskis.

V. Zelenskis pasinaudos savo vizitu Jungtinėse Tautose, kad susitiktų ir su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu bei Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, abu palaiko santykius su Rusija, o taip pat su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, svarbiu sąjungininku.

Kreipdamasis per priėmimą, skirtą Vokietijos 50 metų jubiliejui Jungtinėse Tautose, O. Scholzas pareiškė susirūpinimą dėl „pasaulyje atsiveriančių naujų nesutarimų“. „Imperializmas vėl rodo savo bjaurų veidą“, – sakė jis.

R. T. Erdoganas, antradienį taip pat sakysiantis kalbą Generalinėje Asamblėjoje, siekia atkurti JT remiamą susitarimą, Rusijos nutrauktą, kad Ukraina vėl galėtų vežti grūdus per Juodąją jūrą.

Savo kalboje JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pažadėjo nepasiduoti ir sakė, kad pasauliui „labai reikia“ maisto tiek iš Ukrainos, tiek iš Rusijos.