Pirmąjį J. Bideno „Atstatyti geriau“ (angl. Build Back Better) programos etapą, kurį prezidentas pristatė Pitsburge, sudaro didžiulio masto investicijos per artimiausius aštuonerius metus.

J. Bidenas ketina investuoti 620 mlrd. dolerių į susisiekimo infrastruktūrą: 32 tūkst. km kelių ir greitkelių modernizavimą, tūkstančių tiltų remontą ir viešajam transportui federalinės vyriausybės skiriamų lėšų dvigubinimą.

Pasak J. Bideno, šios investicijos bus bent iš dalies finansuojamos didinant pelno mokestį nuo 21 iki 28 proc.

„Šiandien siūlau šaliai planą, kuriuo būtų atlyginama už darbą, o ne tik už turtą. Planą, kuris padės pastatyti teisingą ekonomiką, suteikiančią kiekvienam galimybę pasiekti sėkmę. Jis sukurs stipriausią, atspariausią ir inovatyviausią ekonomiką pasaulyje“, – sakė J. Bidenas.

„Tai yra vieną kartą per kelis dešimtmečius pasitaikanti investiciją į Ameriką, kokios mes nematėme ir neatlikome nuo tada, kai sukūrėme šalies greitkelių sistemą ir kosmoso varžybų prieš keletą dešimtmečių“, – pareiškė prezidentas.

J. Bidenas planą apibūdino kaip „didžiausias JAV investicijas nuo Antrojo pasaulinio karo“, kurios įtvirtins šalies poziciją pirmoje vietoje pasaulyje.

„Jos leis sukurti milijonus darbo vietų, gerai apmokamų darbo vietų. Jos padės auginti ekonomiką, pagerinti mūsų konkurencingumą visame pasaulyje, užtikrinti mūsų nacionalinio saugumo interesus ir pasiekti pergalę konkurencinėje kovoje su Kinija jau ateinančiais metais“, – sakė JAV lyderis.

Vis dėlto, progresyvesnių pažiūrų demokratų partijos politikai sukritikavo prezidentą, o Alexandria Ocasio-Cortez teigė, kad planas „turi būti kur kas didesnis“.

Savo ruožtu buvęs prezidentas Donaldas Trumpas tvirtino, kad planuojamas pelno mokesčio didinimas „sunaikintų JAV pramonę“ ir siūlomą planą apibūdino kaip „kaip didžiausią šalies sau pačiai padarytą ekonominę žaizdą istorijoje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją