Sutiko nagrinėti bylą

Savo nutartyje Aukščiausiasis Teismas nustatė, kad žodiniai argumentai šioje byloje bus teikiami vasario 8 dieną. Ši byla gali tapti viena atidžiausiai stebimų Aukščiausiojo Teismo istorijoje ir pastūmės jį į politikos teritoriją, kurios jis nebuvo palietęs nuo 2000 metų prezidento rinkimų bylos Bushas prieš Gore‘ą.

Kartu neaišku, kiek rimtai konservatyvus Aukščiausiasis Teismas svarstys galimybę priimti sprendimą, uždrausiantį D. Trumpui dalyvauti respublikonų pirminiuose rinkimuose. Kai kurie teisės ekspertai išreiškė abejonę, ar teismas priimtų tokį sprendimą.

Praėjusį mėnesį Kolorado Aukščiausiasis Teismas 4 balsais prieš 3 pašalino D. Trumpą iš valstijos rinkimų biuletenio, nustatęs, kad jo vaidmuo 2021 metų sausio 6 dienos išpuolyje prieš Kapitolijų prilygsta dalyvavimui „maište“, dėl kurio jis negali vėl eiti prezidento pareigų.

Kolorado Aukščiausiasis Teismas buvo pirmasis, nusprendęs, kad D. Trumpo santykis su sausio 6–osios įvykiais prieštarauja konstitucinei nuostatai, draudžiančiai asmenims eiti pareigas, jei jie sulaužo priesaiką dalyvaudami sukilime.

Po šio sprendimo įvairių rinkimų pareigūnų ir teismų nuomonės dėl D. Trumpo tinkamumo išsiskyrė. Mičigano Aukščiausiasis Teismas ir Kalifornijos valstijos sekretorius atmetė pastangas diskvalifikuoti D. Trumpą iš šių valstijų 2024 metų prezidento rinkimų biuletenių.

Meino valstijos valstybės sekretorius pasielgė priešingai ir uždraudė D. Trumpui būti įtrauktam į Naujosios Anglijos regiono valstijos rinkimų biuletenį.

Devynis narius turinčiame JAV Aukščiausiajame Teisme D. Trumpas ras keletą pažįstamų veidų: jis paskyrė tris iš šešių teismo narių konservatorių. Vis dėlto teismas griežtai atmetė D. Trumpo mėginimus pasinaudoti juo siekiant panaikinti 2020 metų prezidento rinkimų, kuriuos jis pralaimėjo prezidentui Joe Bidenui, rezultatus.

Jei Aukščiausiasis Teismas nepriims sprendimo, draudžiančio D. Trumpui dalyvauti rinkimuose arba leidžiančio valstijoms jį pašalinti, 77 metų respublikonas, regis, priartės prie 2024 metų atsakomųjų rungtynių su J. Bidenu.

Donaldas Trumpas

Pradėdamas 2024 metų kampaniją Bidenas palygino „ligonį“ Trumpą su naciais

JAV prezidentas J. Bidenas, penktadienį pradėdamas savo 2024 metų perrinkimo kampaniją, pažėrė aršiausios kritikos D. Trumpui ir apkaltino respublikoną, kad šis primena nacistinę Vokietiją ir kelia grėsmę demokratijai.

81 metų demokratas savo galimą varžovą lapkritį pavadino „nevykėliu“ ir „ligoniu“, sakydamas kalbą artėjant trečiosioms sausio 6–iosios išpuolio prieš Kapitolijų, kurį surengė D. Trumpo šalininkai, metinėms.

„Jis pasiryžęs paaukoti mūsų demokratiją, kad atsidurtų valdžioje“, – apie D. Trumpą kalbėjo J. Bidenas savo šalininkams, pakaitomis tai šnabždėdamas, tai piktai sušukdamas.

Buvęs prezidentas, kuriam dukart buvo surengta apkalta, ne tik sukurstė išpuolį prieš Kapitolijų, bet ir kartu su savo pasekėjais vis dar skatina „politinį smurtą“ prieš 2024 metų rinkimus, sakė J. Bidenas.

„Jis vadina kenkėjais tuos, kurie jam priešinasi. Jis kalba apie tai, kad amerikiečių kraujas yra nuodijamas, pakartodamas lygiai tą pačią kalbą, kuri buvo vartojama nacistinėje Vokietijoje“, – pridūrė jis.

J. Bidenas savo kalbai pasirinko simbolinę vietą netoli Fordžo slėnio Pensilvanijoje, istorinėje vietoje, kur beveik prieš 250 metų George‘as Washingtonas sutelkė amerikiečių pajėgas kovai su britų kolonijiniais valdovais.

Jis prisistatė kaip Amerikos institucijų gynėjas, perspėdamas, kad, jei D. Trumpas laimės antrąją kadenciją Baltuosiuose rūmuose, tuomet kyla pavojus pačiai demokratijai.

„D. Trumpo išpuolis prieš demokratiją nėra tik jo praeities dalis. Tai yra jo pažadas ateičiai“, – sakė J. Bidenas.