Per dvišalį susitikimą su Suomijos prezidentu Sauli Niinistö J. Bidenasa sakė: „Nemanau, kad NATO kada nors buvo stipresnė“. „Man prireikė maždaug trijų sekundžių pasakyti „taip“, – sakė J. Bidenas, turėdamas galvoje pritarimą Suomijos narystei NATO.

S. Niinistö kalbėjo apie „naują mūsų saugumo erą“, dėkojo JAV už paramą ir gyrė J. Bideną už vienybę per NATO viršūnių susitikimą Lietuvoje. „Atrodo, kad reikalams klostantis rimtai žmonės taip pat supranta, jog turime laikytis kartu“, – pridūrė S. Niinistö.

Per viešnagę Suomijoje J. Bidenas skyrė daug dėmesio klimato kaitai, tai aptarė per susitikimus su Šiaurės šalių Suomijos, Švedijos, Danijos, Norvegijos ir Islandijos valstybių ir vyriausybių vadovais.

J. Bidenas atvyko į naująją NATO narę trečiadienio vakarą iš Vilniaus. Suomija įstojo į Aljansą balandžio pradžioje. Kaimyninė Švedija taip pat gali tikėtis netrukus prisijungti prie NATO.

Suomija turi maždaug 1 340 kilometrų ilgio sieną su Rusija, ilgiausią iš visų Europos Sąjungos šalių. Suomijai įstojus į Aljansą NATO išorės siena su Rusija pailgėjo daugiau nei dvigubai. Ši siena yra vos už dviejų valandų kelio automobiliu nuo Helsinkio, tačiau J. Bidenas per šią kelionę prie jos nesilankys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją