Ilgai lauktos taisyklės, kurios turėtų būti įgyvendintos kitais metais, skirtos tokiems sektoriams kaip puslaidininkiai ir dirbtinis intelektas, nes Vašingtonas siekia apriboti kinų prieigą prie pagrindinių technologijų.

„Jungtinių Valstijų įsipareigojimas atviroms investicijoms yra mūsų ekonominės politikos kertinis akmuo ir teikia Jungtinėms Valstijoms didelę naudą, – sakė J. Bidenas laiške Kongreso vadovams pranešdamas apie įsaką. – Tačiau tam tikros Jungtinių Valstijų investicijos gali pagreitinti ir padidinti jautrių technologijų ir produktų vystymo sėkmę šalyse, kurios jas kuria turėdamos tikslą pasipriešinti Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių pajėgumams“.

Iždo departamento teigimu, pagal šią programą bus uždraustos naujos privataus kapitalo, rizikos kapitalo ir bendrų įmonių investicijos į pažangias puslaidininkių ir kai kurias kvantinės informacijos technologijas Kinijoje.

„Ši užsienio investicijų programa užpildys svarbią JAV nacionalinio saugumo priemonių rinkinio spragą, – su anonimiškumo sąlyga teigė aukštas vyriausybės pareigūnas. – Kalbame apie riboto masto apgalvotą požiūrį, nes siekiame užkirsti kelią (Kinijai) įsigyti ir naudoti pažangiausias technologijas, kurios skatintų karinę modernizaciją ir kenktų JAV nacionaliniam saugumui“.

Iždo departamentas svarsto galimybę nustatyti reikalavimą pranešti apie JAV investicijas į Kinijos subjektus, užsiimančius mažiau pažangių puslaidininkių gamyba ir veikla, susijusia su tam tikromis dirbtinio intelekto rūšimis.

Kinija gali pasinaudoti JAV investicijomis, kad galėtų toliau gaminti jautrias technologijas, kurios yra itin svarbios karinei modernizacijai, teigė Iždo departamentas. Tačiau jis numato padaryti išimtį tam tikroms JAV investicijoms į vertybinius popierius, kuriais prekiaujama viešai, ir JAV motininių bendrovių pervedimams į dukterines įmones.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė šį žingsnį kaip mėginimą „užsiimti antiglobalizacija ir desinicizacija“ ir perspėjo, kad Kinija „ryžtingai gins savo teises ir interesus“.

„Pekinas yra labai nepatenkintas ir griežtai priešinasi Jungtinių Valstijų primygtiniam siekiui įvesti apribojimus investicijoms Kinijoje ir pateikė oficialų skundą Jungtinėms Valstijoms“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją