Tokiu būdu jis įtvirtino savo pergalę. Arizonoje demokratų kandidatas laimėjo pirmą kartą nuo 1996 m.

NBC, CBS, ABC ir CNN paskelbė J. Bideną nugalėjus įtemptoje kovoje Arizonoje, kur jis įgijo 11 tūkst. biuletenių persvarą ir užsitikrino 11 rinkikų balsų.

„Fox News“ ir „The Associated Press“ dar rinkimų dieną paskelbė, kad rinkimų Arizonos valstijoje baigtis bus palanki J. Bidenui. Tai sukėlė Donaldo Trumpo įniršį. Tačiau kitos žiniasklaidos priemonės apie J. Bideno pergalę valstijoje skelbia po balsavimo praėjus jau devynioms dienoms.

Suskaičiavus Arizonos balsus, J. Bidenas užsitikrino 290 rinkikų balsų, D. Trumpas turi 217 rinkikų balsų. Tam, kad kandidatas būtų laikomas rinkimų nugalėtoju, jis turi surinkti 270 rinkikų balsų.

Nors J. Bidenas rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas šeštadienį, D. Trumpas nesutinka pripažinti pralaimėjimo ir toliau skelbia apie rinkimų pažeidimus.


Dar bus paskelbti Šiaurės Karolinos ir Džordžijos valstijų rezultatai.

Paskutinis demokratas, laimėjęs rinkimų kovą Arizonos valstijoje, buvo Billas Clintonas.

JAV rinkimų pareigūnai: „nėra įrodymų“ apie prarastus ar pakeistus balsus

Aukšto rango JAV federaliniai ir valstijų rinkimų pareigūnai ketvirtadienį pareiškė, jog „nėra įrodymų“ apie prarastus ar pakeistus balsus arba sugadintas balsavimo sistemas prezidento rinkimuose.

„Lapkričio 3-iosios rinkimai buvo saugiausi Amerikos istorijoje“, – pareiškime sakė už rinkimų saugumą atsakingi pareigūnai.

„Nėra įrodymų, kad kuri nors balsavimo sistema ištrynė ar prarado balsų, pakeitė balsų ar buvo kaip nors pažeista“, – sakė jie.

Dabartinis JAV vadovas D. Trumpas iki šiol nėra pripažinęs savo varžovo demokrato J. Bideno pergalės, nors tradiciškai tai įvyksta žiniasklaidai paskelbus rinkimų baigties prognozes.

Jis pažėrė virtinę naujų įrodymais nepagrįstų pareiškimų apie savo pergales rinkimuose ir balsų klastojimą, nors tarptautiniai stebėtojai, pasaulio lyderiai, vietos rinkimų pareigūnai ir JAV žiniasklaida laikosi bendros nuomonės, jog lapkričio 3-ąją balsavimas vyko laisvai ir sąžiningai.

Vis dėlto keletas įtakingiausių Respublikonų partijos veikėjų, įskaitant valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo ir Senato lyderį Mitchą McConnellą, teberemia D. Trumpo pastangas sužlugdyti savo varžovo pergalę.

Demokratas: vengdami pripažinti J. Bideno pergalę respublikonai „nuodija“ JAV demokratiją

JAV senatorius demokratas Chuckas Schumeris ketvirtadienį įspėjo kolegas respublikonus, kad jie, ir toliau atsisakydami pripažinti Joe Bideno pergalę JAV prezidento rinkimuose, „nuodija“ šalies demokratiją.

„Mes ką tik turėjome nesantaiką keliančius ir sunkiai iškovotus prezidento rinkimus, bet užuot stengusis vėl sutelkti šalį, kad galėtume kovoti su bendru priešu Covid-19, respublikonai Kongrese skleidžia sąmokslo teorijas, neigia realybę ir nuodija mūsų demokratijos šulinį“, – reporteriams sakė Senato mažumos lyderis demokratas Ch. Schumeris.

Ch. Schumeris apkaltino kolegas respublikonus „sąmoningai abejojant“ rinkimų rezultatais, nes jie bijo prezidento D. Trumpo.

„Twitter“ sako pažymėjęs 300 000 „galimai klaidinančių“ žinučių apie rinkimus

Socialinis tinklas „Twitter“ ketvirtadienį pranešė per dvi savaites pažymėjęs 300 tūkst. žinučių, susijusių su JAV prezidento rinkimais, kaip „galimai klaidinančias“, o tai yra 0,2 proc. su balsavimu susijusių įrašų.

Bendrovė nurodė, kad tokie pranešimai buvo žymimi nuo spalio 27-osios iki lapkričio 11-osios – savaitė prieš ir savaitė po lapkričio 3 dieną vykusių JAV prezidento rinkimų, kuriuose demokratas J. Bidenas nugalėjo dabartinį šalies vadovą D. Trumpą.

Iš 300 tūkst. pažymėtų žinučių 456 buvo uždengtos perspėjimu, o vartotojai negalėjo jomis dalintis, atsakyti į jas arba jų pamėgti, sakė „Twitter“ teisinių ir politikos klausimų vadovė Vijaya Gadde.

Rinkimų periodu „Twitter“ vartotojams amerikiečiams buvo rodomos žinutės, „primenančios žmonėms, kad rinkimų rezultatai veikiausiai vėluos, o balsavimas paštu yra saugus ir teisėtas“, nurodė V. Gadde. Tokios žinutės buvo peržiūrėtos 389 mln. kartų, pridūrė ji.

Kone pusė po rinkimų paskelbtų D. Trumpo žinučių, kuriose jis skelbė pergalę ir rašė nepagrįstus pareiškimus apie rinkimų klastojimą, tviteryje buvo pažymėtos kaip „galimai klaidinančios“.