Jis lankysis dviejose pagrindinėse Vašingtono sąjungininkėse Azijoje, tvyrant įtampai su Kinija ir Šiaurės Korėja.

Gegužės 20–24 dienomis planuojamos kelionės metu J. Bidenas susitiks su Pietų Korėjos ir Japonijos lyderiais, siekdamas paremti savo „tvirtą administracijos įsipareigojimą laisvam ir atviram Ramiojo vandenyno regionui ir JAV aljansams su Korėjos Respublika ir Japonija“, pranešime teigė spaudos sekretorė Jen Psaki.

Tokijuje J. Bidenas taip pat susitiks su vadinamojo Ketverto, kuriam be JAV dar priklauso Indija, Japonija ir Australija, lyderiais.

Ši grupė siekia užtikrinti atsvarą vis kategoriškiau veikiančiai Kinijai.

J. Bideno administracija ne kartą Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, ypač komunistinės Kinijos iškilimą, apibūdino kaip svarbiausią Jungtinių Valstijų strateginį klausimą.

Kinija ir Jungtinės Valstijos, dvi didžiausios pasaulio ekonomikos, nesutaria dėl prekybos, žmogaus teisių ir apskritai dėl to, ką J. Bidenas dažnai vadina lemiama XXI amžiaus kova tarp pasaulio autokratijų ir demokratijų.

Vizitas taip pat rengiamas Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui šiais metais išbandžius virtinę uždraustų ginklų, ignoruojant JAV derybų pasiūlymus ir žadant toliau stiprinti ir plėtoti savo branduolinius pajėgumus.

Per J. Bideno dvišalius susitikimus su naujai išrinktu Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk-yeolu ir Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida jis „aptars galimybes stiprinti mūsų gyvybiškai svarbius saugumo santykius, stiprinti ekonominius ryšius ir plėsti glaudų bendradarbiavimą, kad pasiektume praktinių rezultatų“, sakė J. Psaki.

Vizitas įvyks po gegužės 12–13 dienomis Vašingtone rengiamo specialaus JAV ir ASEAN Pietų Azijos šalių vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją