Po skambučio V. Zelenskis tviteryje parašė, kad „aptarėme situaciją mūšio lauke ir ant derybų stalo. Kalbėjomės apie konkrečią gynybinę pagalbą, naują griežtesnių sankcijų paketą bei makrofinansinę ir humanitarinę pagalbą.“

Remiantis Baltųjų rūmų pareiškimu, J. Bidenas pokalbio metu V. Zelenskiui pasakė, jog JAV „ketina Ukrainos vyriausybei suteikti 500 mln. JAV dolerių (448 mln. eurų) dydžio tiesioginę finansinę pagalbą“, skelbia CNN.

Ši suma skirta ir atlyginimams mokėti, sakė vienas pareigūnas.

„Lyderiai aptarė, kaip Jungtinės Amerikos Valstijos iš visų jėgų stengiasi patenkinti pagrindinius Ukrainos prašymus saugumo srityje, esminį gautų ginklų poveikį vykstant konfliktui ir tolesnes JAV bei sąjungininkų ir partnerių pastangas rasti naujų būdų padėti Ukrainos kariuomenei apginti savo šalį“, – teigiama Baltųjų rūmų pareiškime. Jame priduriama, kad J. Bidenas „taip pat peržiūrėjo praėjusią savaitę paskelbtas papildomas sankcijas ir humanitarinę pagalbą“.

Prezidentų pokalbis įvyko praėjus dienai po to, kai J. Bidenas ir kiti JAV pareigūnai nurodė, kad požymius, jog Rusija mažina karinį aktyvumą prie Kyjivo, reikia traktuoti itin atsargiai, ir leido suprasti, jog palauks aiškesnių deeskalacijos ženklų prieš vertindami Maskvos ketinimus.

„Laikas parodys. Interpretacijų pateiksiu tik pamatęs jų veiksmus. Pažiūrėsime, ar jie elgsis taip, kaip sako“, – antradienį Baltuosiuose rūmuose kalbėjo J. Bidenas.

Amerikos prezidentas pažymėjo, kad tuo tarpu JAV toliau „taikys griežtas sankcijas“ ir „didins Ukrainos kariuomenės gynybinius pajėgumus“.

Skambutis buvo suplanuotas 10.45 val. rytų laiku (17.45 val. Kyjivo laiku), tačiau prasidėjo 11.08 val. ir baigėsi 12.03 rytų laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės