J. Bidenas, kuris, kaip kalbama, netrukus paskelbs, kad sieks antros kadencijos, nori išspręsti šį sudėtingą klausimą, kuriuo jam daro spaudimą ir prieš imigraciją pasisakantys respublikonai, ir kairiojo sparno demokratai, raginantys geriau užtikrinti žmogaus teises.

Pavadinęs JAV imigracijos sistemą „sulūžusia“, J. Bidenas taip pat paskelbė, kad sekmadienį, Šiaurės Amerikos lyderių aukščiausiojo lygio susitikimo Meksike išvakarėse, apsilankys JAV ir Meksikos pasienyje įsikūrusiame El Paso mieste Teksaso valstijoje.

J. Bidenas pareiškė, kad pagal jo naują planą, prieštaringai vertinama taisyklė, vadinama 42-uoju skirsniu, bus išplėsta, kad pasieniečiai galėtų nedelsdami apgręžti daugiau potencialių migrantų, jei jie atvyksta sausuma.

„Nereikia tiesiog vykti prie sienos“, – įspėjo J. Bidenas savo kalboje, kurią sakė Baltuosiuose rūmuose kreipdamasis į amerikiečius.

Baltieji rūmai tikisi, kad sugriežtinus priemones, sumažės rekordinis srautas migrantų ir prieglobsčio prašytojų, kurie atvyksta prie JAV sienos po dažnai pavojingų kelionių, kurias organizuoja nelegalūs žmonių gabentojai.

Siekdamas įtikti kairiųjų pažiūrų kritikams, prezidentas pareiškė, kad į Jungtines Valstijas kas mėnesį bus įleidžiama iki 30 tūkst. reikalavimus atitinkančių migrantų iš Kubos, Haičio, Nikaragvos ir Venesuelos.

Jie turės savo šalyse pateikti prašymą atvykti į JAV ir turėti rėmėją Jungtinėse Valstijose. Taip pat turės būti atlikti jų biografijos patikrinimai.

„Tai saugu ir tai humaniška, ir tai veikia“, – pareiškė J. Bidenas.

Tačiau jis pabrėžė, kad norint visiškai sutvarkyti sistemą, reikia, kad Kongresas priimtų atitinkamus teisės aktus ir padidintų pasienio bei imigracijos infrastruktūros finansavimą.

JAV valstybės vadovas taip pat supeikė Kongreso respublikonus už tai, kad jie atsisako svarstyti jo administracijos siūlomas išsamesnes reformas. Anot jo, dėl nemažai metų besitęsiančios aklavietės yra kalti „kraštutinių pažiūrų respublikonai“, kurie, pasak prezidento, naudoja imigracijos problemas savo rinkimų kampanijose.

Prieštaringai vertinamas 42-asis skirsnis

Pagal ketvirtadienį pristatytus Baltųjų rūmų pasiūlymus išplečiama panaši tik venesueliečiams skirta riboto teisėto patekimo į Jungtines Valstijas programa, kurią buvo pradėta įgyvendinti pernai spalį.

Tačiau dėl 42-ojo skirsnio, kuriuo pagal pasiūlymus numatoma remtis, verda karštos diskusijos.

Šią politiką įvedė buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracija, siekusi sumažinti į JAV plūstančių žmonių srautą per COVID-19 pandemiją.

Tačiau žmogaus teisių aktyvistai ir daugelis J. Bideno demokratų partijos narių aiškina, kad šio skirsnio taikymas prilygo piktnaudžiavimui sveikatos nepaprastąja padėtimi, kurį vykdė savo priešiškumo imigracijai visiškai neslepiantis prezidentas.

J. Bideno administracija jau ėmėsi veiksmų panaikinti šią politiką ir šiuo metu laukia Aukščiausiojo Teismo sprendimo šiuo klausimu.

Nėra paprasto sprendimo

JAV ekonomika labai priklauso nuo imigrantų darbo jėgos. Tačiau nekontroliuojama migracija per ilgą Meksikos sieną, įskaitant daugybę prieglobsčio prašytojų ir nelegalių migrantų, slapta keliaujančių per dažnu atveju pavojingas vietoves, daro sunkiai pakeliamą spaudimą sistemai.

Išspręsti šį itin sudėtingą klausimą nepavyko daugybei prezidentų.

J. Bideno pirmtakas respublikonas D. Trumpas 2016 metais į valdžią atėjo didele dalimi dėl skelbtos žinios, jog per sieną į JAV plūsta nusikaltėliai, įskaitant žagintojus ir žudikus. Ši kurstanti retorika pasirodė aktuali bendruomenėms, jau ir taip nerimavusioms dėl nusikalstamumo ar darbo vietų praradimo.

2020 metų rinkimuose D. Trumpą nugalėjęs J. Bidenas pradėdamas eiti pareigas pažadėjo atkurti tradicines JAV vertybes pasienyje, suteikti pabėgėliams prieglobstį ir nutraukti griežtą neteisėtai sieną kirtusių asmenų sulaikymo politiką.

Šis klausimas yra viena pagrindinių J. Bideno politikos silpnųjų vietų, jam rengiantis – kaip sako jo padėjėjai – paskelbti, kad jis sieks antros kadencijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją