Respublikonas 2018 m. mirė nuo smegenų auglio. Būdamas karinio laivyno pilotas, J. McCainas per Vietnamo karą pateko į nelaisvę, buvo kankinamas ir tik po penkerių metų buvo paleistas.

1985-aisiais J. McCainas, kaip JAV Kongreso narys, pirmą kartą vėl atvyko į Vietnamą. Vėlesniais metais jis, be kita ko, derėjosi dėl paskutinio JAV embargo Vietnamui panaikinimo 2016 m. ir vis lankydavosi šalyje. Paskutinį kartą politikas Vietname buvojo 2017 m. Vietname J. McCainas galiausiai buvo laikomas draugu. Tuomečius įvykius primena prie ežero jam stovintis paminklas.

J. Bidenas sekmadienį pasibaigus G20 viršūnių susitikimui Naujajame Delyje atvyko į Hanojų. Čia jis susitiko su aukštais šalies atstovais ir verslininkais. Buvusios karo priešininkės Vietnamas ir JAV sekmadienį paskelbė gilinsiančios savo diplomatinius santykius.

JAV jau seniai siekia plėsti aljansą su Vietnamu. Dėl Kinijos iškilimo komunistinis Vietnamas kartu su tokiomis tradicinėmis sąjungininkėmis, kaip Filipinai ir Tailandas, yra svarbus Vašingtono Indijos ir Ramiojo vandenyno strategijos elementas. J. Bidenas Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną yra paskelbęs vienu savo politikos prioritetų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją