„Pakviečiau JAV prezidentą prisijungti prie mūsų susitikimo, kad jis pasidalintų savo požiūriu į mūsų bendradarbiavimą ateityje“, – tviteryje parašė Ch. Michelis.

„Metas atstatyti mūsų transatlantinį aljansą“, – pridūrė jis.

Baltųjų rūmų pranešime sakoma, kad J. Bidenas „bendraus su Europos Sąjungos lyderiais dėl jo noro atgaivinti JAV ir ES santykius, bendradarbiauti kovojant su pandemija ir sprendžiant klimato kaitos problemą bei pagilinti didžiausius pasaulio prekybos ir investicijų santykius“.

„Jis taip pat aptars bendrus užsienio politikos interesus, įskaitant Kiniją ir Rusiją“, – priduriama pranešime.

Ketvirtadienį ir penktadienį vyksiantis eilinis EVT aukščiausiojo lygio susitikimas bus surengtas vaizdo konferencijos formatu, o ne asmeniškai, kaip buvo planuota anksčiau, dėl Europoje įsibėgėjančios trečiosios koronaviruso bangos.

Bloko atstovas nurodė, kad J. Bidenas su ES šalių lyderiais bendraus pirmosios iš dviejų susitikimo dienų vakarą.

ES lyderiai ketina ketvirtadienį aptarti stringantį vakcinavimą nuo COVID-19, o vėliau pereis prie užsienio politikos ir saugumo krizių.

Be to, susitikimas vyksta Briuseliui ir Vašingtonui bandant atitaisyti ryšius, kurie paaštrėjo valdant J. Bideno pirmtakui Donaldui Trumpui, kuris reguliariai susiremdavo su Briuseliu ir ES sostinėmis dėl mokesčių, prekybos ir gynybos išlaidų.

Vašingtono diplomatijos vadovas, valstybės sekretorius Antony Blinkenas, šiuo metu yra Briuselyje, kur vyksta NATO užsienio reikalų ministrų susitikimas, o trečiadienį susitiks su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

Tikimasi, kad pirmasis J. Bideno nevirtualus vizitas Europoje bus per Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikimą Kornvalyje, Anglijoje, birželio 11–13 dienomis. Maždaug tuo pačiu metu jis pakviestas dalyvauti NATO viršūnių susitikime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)