Kaip teigiama, jis į Maui atvyko pirmadienį. Prezidentas salų grupėje viešėjo praėjus 13 dienų po to, kai Havajus ištiko daugiausiai aukų pareikalavusi stichinė nelaimė valstijos istorijoje. J. Bidenas kartu su savo žmona Jill, be kita ko, aplankė liepsnų itin smarkiai paveiktą Lahainos miestą.

Skaičiuojama, kad gaisrai iki šiol yra pareikalavę mažiausiai 114 gyvybių. Bent 850 žmonių tebėra laikomi dingusiais.

„Būsime su jumis tiek, kiek reikės, – pareiškė J. Bidenas. – Su jumis bus visa šalis.“

Prezidentas pridūrė, kad JAV gedi kartu su Havajais ir „darys viską, kad padėtų jums atsistoti ant kojų“. Žalą ir iš oro apžiūrėjęs J. Bidenas suniokojimus įvardijo „pribloškiančiais“.

Nepaisant visko, demokratų prezidentas ir jam pavaldžios federalinės agentūros susilaukia havajiečių kritikos – salyno gyventojai sako, kad suteikta parama yra nepakankama ir prastai organizuota. J. Bideną peikia ir respublikonai, kurie pabrėžia, kad nuo tada, kai Havajuose kilo gaisrai, prezidentas atostogavo du kartus.

Tam, kad galėtų atvykti į Havajus, J. Bidenas sustabdė savo dabartines atostogas Nevados valstijoje. Prezidentas papiktino kai kuriuos Havajiečius, kai rugpjūčio 13 d. viename Delavero paplūdimyje paklaustas apie augantį gaisrų aukų skaičių jis atsisakė komentuoti. Baltieji rūmai teigia, kad J. Bidenas atidėjo kelionę į liepsnų paveiktas zonas, kad neatitrauktų dėmesio nuo atsistatymo operacijų.

Prezidentas rugpjūčio 10 d. gaisrus Havajuose paskelbė didelio masto nelaime ir atblokavo federalines pagalbos lėšas.

Nepaisant visko, kritikos strėlių susilaukia ir vietos pareigūnai, gyventojams pradėjus kelti klausimus, ar valdžia tinkamai reagavo į susidariusią situaciją, kadangi gaisrų akivaizdoje salyne nebuvo aktyvuotos perspėjimo sirenos.

Iki šiol identifikuoti 27 žuvusieji. Imami savo artimųjų pasigedusių žmonių DNR mėginiai. Ekspertai yra sakę BBC, kad aukų aptikimo ir jų tapatybių nustatymo procesas gali užtrukti kelis mėnesius ar net metus, atsižvelgiant į suniokojimų mastą ir palaikų būklę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją