80 metų demokratas savo noru davė interviu sekmadienį ir pirmadienį, tuo metu, kai jam teko nagrinėti palestiniečių teroristinės grupės „Hamas“ pražūtingos atakos prieš Izraelį padarinius. JAV generalinis prokuroras sausį paskyrė specialųjį patarėją ištirti, kaip buvo tvarkomi slapti dokumentai tuo metu, kai J. Bidenas ėjo prezidento Baracko Obamos viceprezidento pareigas ir iškart po to.

„Prezidentas buvo apklaustas atliekant tyrimą, kuriam vadovauja specialusis patarėjas Robertas Huras“, – sakoma Baltųjų rūmų advokatų kontoros atstovo Iano Samso pranešime. „Savanoriška apklausa Baltuosiuose rūmuose vyko dvi dienas, sekmadienį ir pirmadienį, ir buvo baigta pirmadienį“, - sakė I. Samsas ir pridūrė: „Kaip sakėme nuo pat pradžių, prezidentas ir Baltieji rūmai bendradarbiauja atliekant šį tyrimą“.

Pasak JAV žiniasklaidos, tai, kad buvo apklaustas pats J. Bidenas, rodo, jog tyrimas greičiausiai artėja prie pabaigos. Anksčiau R. Huro komanda išsamiai apklausė J. Bideno darbuotojus, pranešė ABC.

Tyrimas susijęs su dokumentais, rastais pas J. Bideną ir išneštais iš Baltųjų rūmų, kai jis buvo B. Obamos viceprezidentas. Pirmiausia dokumentai buvo aptikti Vašingtone 2022 m. lapkritį privačiame ekspertų grupės biure, kuriame J. Bidenas dirbo baigęs eiti viceprezidento pareigas. Gruodžio 20 d. daugiau dokumentų rasta prezidento garaže Vilmingtone, Delavero valstijoje, kur jis laikė savo sportinį automobilį „Corvette“. Dar vienas dokumentų rinkinys buvo aptiktas jo namų bibliotekoje sausio 12 dieną.

Sausį J. Bidenas atmetė tyrimą, sakydamas, kad ten „nieko nėra“. Tačiau skandalai dėl slaptų bylų tvarkymo netikėtai tapo didele problema artėjant 2024 m. JAV prezidento rinkimams.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas, tikėtinas J. Bideno oponentas respublikonas, bus teisiamas dėl įtariamo netinkamo įslaptintų dokumentų tvarkymo, kai baigė kadenciją. Specialusis advokatas šioje byloje Jackas Smithas teigia, kad D. Trumpas laikė įslaptintus dokumentus savo Mar-A-Lago dvare Floridoje ir atsisakė juos grąžinti.

77 metų D. Trumpas birželį neprisipažino kaltas dėl kaltinimų neteisėtai laikęs su nacionaliniu saugumu susijusią informaciją bei sąmokslo trukdyti teisingumui ir melagingų pareiškimų. Prokuroras šioje byloje prašo 2024 m. surengti teismą, tai tik vienas iš daugelio teismų, gresiančių D. Trumpui dėl įvairių kaltinimų, įskaitant mėginimą panaikinti 2020 m. rinkimų, kuriuos jis pralaimėjo J. Bidenui, rezultatus.

D. Trumpo viceprezidentas Mike'as Pence'as sausį atskleidė, kad ir jis savo namuose aptiko įslaptintų dokumentų.

Respublikonai siekia brėžti paraleles tarp D. Trumpo ir J. Bideno dokumentų tvarkymo atvejų ir skundžiasi dėl, jų teigimu, ypatingo elgesio su dabartiniu prezidentu.

J. Bidenas ir jo šeima susiduria ir su kitomis teisinėmis problemomis, galinčiomis dar labiau pabloginti ir taip prastą dėl jo amžiaus demokrato reitingą. Respublikonai pradėjo apkaltos tyrimą dėl jo sūnaus Hunterio verslo santykių su Ukraina ir Kinija bei teigia, kad J. Bidenas vyresnysis turėjo iš jų naudos, nors jokių įrodymų kol kas nepateikė. Hunteriui Bidenui gresia dar vienas tyrimas dėl mokesčių sukčiavimo ir ginklo laikymo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją