Remiantis Bundestago arba žemųjų parlamento rūmų paskelbtomis partijų ataskaitomis, 2022 m. valstybinis finansavimas sudarė beveik 45 proc. visų AfD pajamų, o kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratų – kiek mažiau nei 30 proc.

Tai reiškia, kad AfD gauna didžiausią viešojo finansavimo dalį lyginant su kitomis Bundestage atstovaujamomis partijomis.

Absoliučiąja verte AfD 2022 m. gavo mažiausiai valstybės dotacijų iš visų partijų – 10,4 mln. eurų, tačiau jos sudarė 44,9 proc. viso partijos biudžeto daugiausia dėl labai mažų pajamų iš nario mokesčio – apie 3,8 mln. eurų.

Vokietijos socialdemokratai gavo apie 47,7 mln. eurų valstybės dotacijų – tai sudarė tik 29,8 proc. visų pajamų, o 54,5 mln. eurų sudarę nario mokesčiai sudarė 34 proc. visų partijos pajamų.

Remiantis 2022 m. duomenimis, kita pagrindinė Vokietijos opozicinė partija, centro dešiniųjų krikščionių demokratų partija gavo valstybės finansavimą, kuris sudarė 32,6 proc. visų jos pajamų.

Valstybės dotacijos siekė 36,9 proc. liberalų „Laisvųjų demokratų“, jaunesniojo Olafo Scholzo valdančiosios koalicijos partnerio, biudžeto, o „Žaliųjų“ partijos – trečiosios valdančiosios partijos – biudžete valstybės finansavimas sudarė 35,4 proc.

AfD buvo įkurta 2013 m. kaip euroskeptiška partija. Vėliau partija pagarsėjo dėl savo kraštutinių dešiniųjų pozicijų imigracijos klausimu.

Vokietijos žvalgybos tarnybos 2021 m. kovą AfD priskyrė prie įtartinų dešiniųjų ekstremistų partijų. Reaguodama į šį sprendimą partija ėmėsi teisinių veiksmų.

Vokietijoje dalinis partijų valstybės finansavimas priklauso nuo galiojančių balsų, kuriuos partija gavo per paskutinius žemių, federalinius ir Europos Parlamento rinkimus. Tačiau yra absoliuti ir santykinė viršutinė riba. Absoliučią viršutinę ribą sudaro bendra metinė politinių partijų valstybinio finansavimo suma. 2023 m. ši suma buvo apie 187,6 mln. eurų.

Politinių partijų įstatyme taip pat nustatyta, kad kiekvienos partijos valstybinis finansavimas negali viršyti jos metinių savarankiškai surinktų pajamų sumos – tai santykinė viršutinė riba. Taip siekiama užkirsti kelią tam, kad valstybė netaptų pagrindiniu partijų finansavimo šaltiniu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją