Policija apkaltino paauglį, kurio vardas neskelbiamas, nužudymu per antradienį surengtą išpuolį prekybos centre „Siam Paragon“, per jį dar penki žmonės buvo sužeisti.

Po šaudymo, trečiojo per pastaruosius ketverius metus didelio atgarsio ginkluoto išpuolio karalystėje, ministras pirmininkas Sretha Thavisinas pažadėjo imtis „prevencinių priemonių“.

„Nuoširdžiai atsiprašome aukų, žuvusiųjų šeimų ir sužeistųjų dėl šaudymo incidento, įvykusio dėl mūsų sūnaus veiksmų universalinėje parduotuvėje „Siam Paragon“, – sakoma Tailando užsienio reikalų ministerijos žurnalistams išplatintame pareiškime tajų, anglų ir kinų kalbomis.

„Esame labai nuliūdinti ir sukrėsti šio incidento ir prisiimame visą atsakomybę“, - sakoma pareiškime, pasirašytame „nepilnamečio nusikaltėlio tėvo“, jame šeima įsipareigojo visapusiškai bendradarbiauti su tyrimą vykdančia policija.

Berniukui, 4000 JAV dolerių per trimestrą kainuojančios privačios mokyklos, esančios vos už kelių metrų nuo „Siam Paragon“, moksleiviui, atliekami psichiatriniai tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar jis tinkamas stoti prieš teismą.

Tyrėjai antradienį pranešė, kad jis buvo gydomas nuo psichikos ligos, bet nustojo vartoti vaistus ir pranešė girdėjęs balsus, raginusius šaudyti žmones. Per išpuolį jis panaudojo pistoletą, pritaikytą šaudyti tikrais šoviniais. Policija sulaikė tris asmenis, įtariamus ginklo ir šaudmenų pardavimu šauliui.

Išpuolis viename didžiausių ir prabangiausių Bankoko prekybos centrų bus naujas smūgis Tailando pastangoms po COVID-19 pandemijos atkurti gyvybiškai svarbią turizmo pramonę. Penktadienį Tailando turizmo policijos vyresnysis pareigūnas išplatino vaizdo žinutę, patikindamas, jog valdžia daro viską, ką gali, kad užtikrintų karalystės lankytojų saugumą.

Ginklų epidemija

Tailandas yra šalis, kurioje yra vienas didžiausių regione ginklų savininkų skaičius, apyvartoje apytiksliai yra 10 mln. šaunamųjų ginklų – po vieną kas septintam gyventojų.

Ankstesni pažadai sugriežtinti ginklų įstatymus neužkirto kelio pasikartojančioms tragedijoms. Penktadienį sukanka vieneri metai nuo žudynių vaikų darželyje šalies šiaurėje, kai peiliu ir šaunamuoju ginklu apsiginklavęs buvęs policininkas nužudė 24 vaikus ir 12 suaugusiųjų.

2020 m. buvęs kariuomenės karininkas nušovė 29 žmones viename prekybos centre šiaurės rytiniame Nakhon Ratchasimos mieste.

Kelionių apribojimai per pandemiją sumažino keliautojų į Tailandą skaičių. Kinija, iš kurios prieš pandemiją kasmet į karalystę atvykdavo maždaug po 10 mln. lankytojų, yra viena svarbiausių rinkų, tačiau keliautojai negrįžta taip sparčiai, kaip norėtų Tailando pareigūnai. Taip yra iš dalies dėl to, kad Kinijoje baiminamasi, ar Tailandas yra saugi šalis. Tai, kad viena iš šaudymo prekybos centre aukų buvo kinė, greičiausiai nepagerins padėties.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją