Aleksandra Matvijčiuk iš Piliečių teisių centro pranešė, kad sulaikytų asmenų skaičius nežinomas. Visos Automaidano dalyvių mašinos sudaužytos, skelbia unian.net.

Kaip rašo „Ukrainskaja pravda“, vaikinas, kuriam pavyko pasprukti, girdėjo, kaip „Berkut“ pareigūnai grasino sulaikytiems aktyvistams, kad dabar jie bus vežiojami po miestą ir mušami.

Iš įvykio vietos transliavusi „Gromadska TV“ pranešė, kad sprendžiant pagal Automaidano dalyvių susirašinėjimą, jie buvo apgauti – internete buvo paskelbta informacija, kad reikia pagalbos, o kai susirinko vienoje vietoje, buvo užpulti.

O štai Euromaidano dalyviai pranešė, kad jėgos struktūrų pareigūnai į geltoną autobusą įmetė sprogmenį. Kur yra automobilio savininkas, neaišku.

Dingo vienas Automaidano lyderių D. Bulatovas

Automaidano aktyvistai praneša, kad vieno jų lyderių – Dmitrijaus Bulatovo – buvimo vieta šiuo metu nežinoma. Pastarąjį kartą su juo susisiekta buvo sausio 22-osios vakare, skelbia liga.net.

Bendražygiai nežino, ar vakar D. Bulatovas patruliavo tuo metu, kai specialiųjų pajėgų „Berkut“ kariai sulaikė Automaidano aktyvistus. Žinoma tik tiek, kad D. Bulatovas patruliuoti neplanavo.

Vyras iki šiol telefonu neatsiliepia, jokios informacijos apie jį nėra.
„Jo buvimo vieta nežinoma“, - tikina Automaidano dalyviai.

V. Klyčko prašo iki 20 val. laikytis paliaubų

Ukrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko ketvirtadienį paragino protestuotojus laikytis paliaubų, truksiančių iki susitikimo su Prezidentu Viktoru Janukovyčiumi. 

„Iki 20 val. sugrįšiu pas jus ir informuosiu apie derybų rezultatus“, – protestuotojams sakė V. Klyčko, praneša naujienų agentūra „Interfax“.

„Neišardykite barikadų, tačiau iki derybų pabaigos elkitės ramiai“, – sakė jis.

Sudaužytose Automaidano mašinose likę jų savininkų asmeniniai daiktai. Vienoje Instituto gatvių esančių mašinų buvo rasta piniginė su kreditine kortele, ant kurios užrašyta Julijos Volkovos pavardė.

Mašinoje taip pat buvo vaizdo registratorius, kurio užfiksuotoje medžiagoje matyti, kaip „Berkut“ kariai apsupo automobilius ir privertė vairuotojus atidaryti duris.

Deputatės Lesios Orobec duomenimis, „Berkut“ pareigūnai pagrobė dar keturis Automaidano dalyvius.

„Vienintelį liudininką – sumuštą penktąjį vairuotoją – aš užvežiau į Maidano medicinos punktą. Vos spėjome prieš užgriūnant dar vienai „Berkut“ pareigūnų gaujai. Jo teigimu, „Berkut“ kariai išvilko ir mušė visus, o į mašinas mėtė granatas“, - rašė L. Orobec socialiniame tinkle „Facebook“.

Vienas aktyvistas rastas negyvas, kitas papasakojo apie pagrobimą 

Euromaidano protestuotojas Jurijus Verbickis, pagrobtas kartu su kitu aktyvistu Igoriu Lucenka, buvo rastas negyvas Kijevo Borispolio priemiestyje, praneša radijas „Svoboda“. Jis remiasi šeimos nariais, teigiančiais, kad jie atpažino jo kūną Borispolio lavoninėje.    

J. Verbickis kartu su aktyvistu I. Lucenka buvo pagrobtas sausio 21 dieną. Apie tai pranešė I. Lucenkos mergina Marija Lebedeva, sukėlusi triukšmą dėl jo pagrobimo per socialinį tinklą „Facebook“, rašo kyivpost.com.  

I. Lucenka vėliau sausio 21 dieną savo paskyroje „Facebook“ parašė, kad pagrobėjai jį paleido. Tačiau jis papasakojo, kaip manė, jog bus nužudytas, kai 10 vyrų pagrobė jį bei J. Verbickį ir juos terorizavo. Jis teigė manęs, kad „su gyvenimu teks atsisveikinti mažiausiai tris kartus per 24 valandas“.  

„Ištrūkau iš miško, kur pagrobėjai mane atvežė ir paliko. Esu gerai nusiteikęs, be mobiliojo telefono, vidutinės būklės“, - apie save rašė I. Lucenka.

Aktyvistas teigė, kad jį ir J. Verbickį pagrobė 10 vyrų. Jie buvo pagrobti iš Oleksandrivskos ligoninės Kijeve, kur J. Verbickis atvyko medicininės pagalbos dėl akies sužalojimo, patirto per susirėmimus su milicija. 

„Apie 10 vyrų atėjo ir nusitempė mus į autobusą vienos gydytojos akivaizdoje“, - pasakojo jis.

Pagrobėjai vežė juos per mišką ir uždarė dviejose atskirose kamerose kažkokiam pastate, kuris priminė apleistą garažą. Ten jie buvo palikti 10-čiai valandų.   

I.Lucenko nenurodė jokių detalių apie pagrobėjus ar apie ką jie kalbėjo, pasakydamas tik tiek: „Pastebėjau, kad jie nėra tik samdyti asmenys. Jie buvo persunkti ideologijos. Nors derėtis nebuvo lengva, manau, kad dauguma jų kažką suprato apie Maidaną ir apie mano asmeninį požiūrį“.  

Po derybų pagrobėjai nuvežė aktyvistą į mišką, privertė jį atsiklaupti ir pareikalavo melstis. Tai privertė I. Lucenką manyti, kad jis netrukus bus nužudytas. „Kol meldžiausi, mano pagrobėjai dingo. Netgi negirdėjau, kada tai įvyko“, - rašė jis.

I.Lucenka ėjo per mišką, kartais „beveik nualpdamas“. Kas nutiko J. Verbickiui, jis nerašė. 

Šiuo metu I. Lucenka yra gydomas Boriso klinikoje Kijeve.

Sužeista daugiau kaip 150 žmonių

25 žmonės, kurie buvo sužeisti per protestuotojų ir milicijos susirėmimus Kijevo centrinėje Gruševskio gatvėje, per pastarąsias 24 val. kreipėsi pagalbos į medikus, sakė Kijevo administracijos atstovas, remdamasis sveikatos apsaugos departamento duomenimis.

25 protestuotojai Gruševskio gatvėje nuo sausio 22 dienos 6 val. ryto iki sausio 23 dienos 6 val. ryto paprašė greitosios pagalbos automobilių komandų suteikti jiems pagalbą dėl sužeidimų.

Kaip rodo naujausi pranešimai, 12 žmonių dėl įvairių sužeidimų buvo paguldyti į ligonines.

Iš viso nuo sausio 19 dienos 16 val. į medikus pagalbos kreipėsi 157 protestuotojai, kurių 72 buvo paguldyti į ligonines.

Trečiadienį Kijevo sveikatos apsaugos departamentas patvirtino, kad per susirėmimus Gruševskio gatvėje žuvo du žmonės.

Trečiadienį vakare opozicijos lyderiai Nepriklausomybės aikštėje kalbėjo, kad per riaušes iš viso žuvo penki žmonės.

Nacionalinė pasipriešinimo būstinė tvirtina, kad daug sužeistųjų atsisakė medikų pagalbos, nes baiminosi milicijos persekiojimo.

Žiniasklaida: ruošiamasi nepaprastosios padėties įvedimui

Žiniasklaidos duomenimis, visoje Ukrainoje kariškiai ruošiasi nepaprastosios padėties įvedimui.

Apie tai praneša unitan.net, remdamasis ecpreso.tv šaltiniais.

Pranešama,
kad kareivius iš karinių dalinių Ivano Frankivske jau sutelkė prie
Kijevo tam atvejui, jei būtų įvesta nepaprastoji padėtis.

Šaltinių duomenimis, iš Kijevo duotas nurodymas visiems karininkams savo jėgomis vykti į Kijevą.

Ukrainos kariškiai paneigė pranešimus, kad ruošiamasi įvesti nepaprastąją padėtį

Ukrainos Gynybos ministerija "dar kartą paneigia kai kurių žiniasklaidos priemonių pranešimus, kad esą ruošiamasi įvesti nepaprastąją padėtį”. Tai ketvirtadienį žurnalistams pareiškė ministerijos atstovas pulkininkas Aleksandras Motuzianikas.

"Kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusi informacija, kad ginkluotosios pajėgos ruošiasi nepaprastosios padėties įvedimui, neatitinka tikrovės, - pabrėžė jis. - Karinės dalys yra nuolatinio dislokavimo vietose”.

Trečiadienį Ukrainos Gynybos ministerijos atstovas paneigė žiniasklaidos informaciją, kad esą iš Černigovo į Kijevą važiuoja penki tankai. "Jokie tankai į Kijevą nevažiuoja, - pabrėžė jis. - Ukrainos ginkluotosios pajėgos nedalyvauja politiniuose įvykiuose, kurie klostosi šalyje”. Pasak kariškio, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tikslus ir uždavinius aiškiai apibrėžia šalies įstatymai.

Tvyro įtampa

Ukrainoje protestuotojai ir milicija anksti ketvirtadienį buvo savo pozicijose toje vietoje, kur vyko kruvini susirėmimai, pareikalavę, pasak aktyvistų, penkių gyvybių.

Ukrainos milicijos specialusis dalinys „Berkut“ laiko savo pozicijas Gruševskio gatvėje Kijevo centre, o šimtai protestuotojų susibūrę kitoje barikadų pusėje, rodo televizijos reportažai.

Tvyrant įtampai vyko pavieniai susirėmimai, per kuriuos demonstrantai svaidė akmenis, o milicija atsakė kurtinamosiomis granatomis, bet vis tiek buvo ramu, palyginti su įnirtingomis trečiadienio kovomis.

Per naktį demonstrantai dar labiau sutvirtino savo barikadas smėlio ir sniego maišais. Jų priešakinę liniją žymi degančios padangos, kurių milicija nesugebėjo užgesinti nė vandens patranka.

Opozicija perspėjo prezidentą Viktorą Janukovyčių, kad jis ketvirtadienį turi dar vieną, paskutinę galimybę pasiūlyti nuolaidų ir kad priešingu atveju protestuotojai „atakuos“.