„Tikiuosi, kad tas žiedas bus išsaugomas ir eksponuojamas. Tai brangenybė, turinti labai didelę simbolinę reikšmę“, - Romoje dirbantis juvelyras Claudio Franchi, kuriam buvo užsakyta pagaminti auksinį žiedą 2005 metais išrinktam popiežiui, sakė pirmadienį, duodamas interviu naujienų agentūrai AFP.

Benediktas XVI tapo pirmuoju pontifiku nuo XIX amžiaus, užsimovusiu „Žvejo žiedą“. Jo pirmtakas Jonas Paulius II mūvėjo paprastą auksinį žiedą su kryžiaus atvaizdu, tuo tarpu dabartinis Katalikų Bažnyčios vadovas masyviu auksinius valdžios simboliu pasipuošdavo per visus oficialius pasirodymus.

Popiežiaus žiedo pavadinimas siejamas su Šv.Petru, kuris prieš tapdamas apaštalu buvo žvejys. Ant žiedo jis pavaizduotas traukiantis tinklą savo valtyje. Ant dabartinio pontifiko „Žvejo žiedo“ taip pat užrašytas oficialus lotyniškas jo vardas - Benedictus XVI.

Benediktas šią istoriją paminėjo aukodamas pirmąsias mišias po to, kai jam buvo įteiktas popiežiaus palijus ir žiedas. Jis kalbėjo apie Evangelijos pasakojimą, kaip Jėzus Kristus pareiškė savo būsimiems mokiniams, kad jis padarys juos "žmonių žvejais".

C.Franchi sakė, kad tas žiedas pirmiausiai buvo padėtas ant Šv.Petro kapo Vatikane, prieš jį užsimaunant popiežiui.

Žiedas yra elipsės formos, meniškai atvaizduojant garsiąją Vatikano Šv.Petro aikštę, suprojektuotą architekto Giano Lorenzo Bernini XVII amžiuje.

„Žvejo žiedą“ yra bučiavę daug pasaulio lyderių, taip pat eilinių katalikų, priimtų pontifiko per aštuonerius metus trukusį valdymą, kuris bus nutrauktas vasario 28-ąją.

Vatikano atstovas Federico Lombardi per praeitą savaitę vykusią spaudos konferenciją sakė, kad popiežiaus žiedas veikiausiai bus sunaikintas per privačią ceremoniją, praėjus kelioms dienoms po jo atsistatydinimo.

Šiam žiedui panaudota 35 gramai aukso.

„Žvejo žiedas“ kadaise būdavo labai svarbus Bažnyčios valdyme, atlikdamas popiežiaus antspaudo funkciją - juo būdavo žymimi oficialūs vaškiniai antspaudai ant dokumentų.

Pontifikui mirus, žiedą nuo jo rankos nuimdavo kardinolas kamerlengas - prelatas, kuriam patikima tvarkyti Vatikano reikalus, kol išrenkamas naujas popiežius. Žiedas paprastai būdavo sunaikinamas kūjų, kad jokie suklastoti dokumentai negalėtų būti tvirtinami velionio popiežiaus vardu.

Kiti žiedai galėdavo būti kitaip sunaikinami arba išlydomi.

Per šimtmečius išliko tik keli mirusių popiežių žiedai, o C.Franchi sakė, kad vienintelis iš jų yra saugomas Vatikano muziejuje. Tas žiedas priklausė „antipopiežiui“ Klemensui VII, kuris buvo išrinktas 1378 metais Prancūzijos kardinolų kaip varžovas Romos popiežiui Urbonui VI.

C.Franchi, kuris yra Romos auksakalių gildijos vadovo pavaduotojas, sakė, kad 2005 metais jam pateiktas užsakymas atgaivino šimtmečių senumo ryšį tarp Šventojo Sosto ir vietos menininkų, lėmusį "meno klestėjimą".

Benedikto XVI žiedas yra „jo pontifikato simbolis“, pažymėjo C.Franchi, kuris yra didelis šio popiežiaus gerbėjas, studijavęs meno istoriją ir kilęs iš auksakalių šeimos.

Jo dirbtuvės „Franchi Argentieri“ įsikūrusios kitapus Tibro upės priešais Vatikaną.

Paklaustas, ar norėtų pagaminti žiedą kitam popiežiui, C.Franchi atsakė: "Būčiau laimingas, tačiau tai išties priklauso ne nuo manęs."