Tai pirmasis darbas, kurį Benediktas paskelbia po pasitraukimo, ir apskritai pirmas jo paneigimas, kad jis yra asmeniškai atsakingas už sekso skandalą.

Tačiau laikraštyje "La Repubblica" paskelbtas jo laiškas dar nuostabesnis yra tuo, kad pasirodė vos dvi savaitės po to, kai popiežius Pranciškus parašė panašų laišką šio laikraščio redaktoriui ateistui.

Vatikano atstovas Federico Lombardi sakė, kad šių laiškų pasirodymas kone vienu metu yra tik atsitiktinumas. Tačiau jie rodo, kad abu šie baltai vilkintys vyrai, kurių rezidencijas Vatikane skiria tik sodai, vienodai galvoja dėl tokio dialogo būtinybės ir galbūt net bendradarbiauja dėl jo.

Benediktas savo laišką parašė italų ateistui ir matematikui Piergiorgio Odifreddi, kuris 2011 metais parašė knygą "Brangus popiežiau, rašau jums" (Caro Papa, ti scrivo).

Ta knyga buvo P.Odifreddi reakcija į Benedikcto XVI "Įvadą į krikščionybę" (Einfuehrung in das Christentum) - 1968 metais pasirodžiusį turbūt labiausiai žinomą jo darbą.

Savo knygoje P.Odifreddi išdėsto virtinę poleminių argumentų apie katalikų tikėjimą, tarp kurių pateikia ir Bažnyčią įtraukusį lytinio išnaudojimo skandalą.

Beveik ketvirtį amžiaus buvęs kardinolas Josephas Ratzingeris vadovavo Vatikano Tikėjimo mokymo kongregacijai, kuri yra atsakinga už lytinio išnaudojimo atvejų sprendimą.

Jis buvo prefektas, kai tas skandalas pirmą kartą sprogo - 2002 metais Jungtinėse Valstijose - ir jau popiežius, kai skandalas 2010-aisiais įgavo pasaulinį mastą - su pranešimais apie tūkstančius aukų Europoje ir kitur, apie vyskupus, kurie dangstė kunigus pedofilus, ir Vatikano pareigūnus, kurie pro pirštus žiūrėjo į šiuos nusikaltimus, o kai kuriais atvejais ir aktyviai trukdė vyskupams, bandžiusiems pranešti apie pedofilus policijai.

Savo laiške Benediktas neigia asmeninę atsakomybę. "Niekada nebandžiau dangstyti tokių dalykų", - rašo jis.

"Tai, kad blogio galia taip toli prasiskverbė į vidinį tikėjimo pasaulį, yra kančia, kurią privalome kęsti, tačiau tuo pačiu metu privalome daryti viską, kad tai nepasikartotų", - rašė jis laiške "La Repubblica".

"Nepaguodžia ir žinojimas, kad, kaip rodo tyrimai, kunigų, kurie vykdo tokius nusikaltimus, procentas nėra nė kiek didesnis už kitų panašių profesijų procentą. Kad ir kaip būtų, nereikėtų šio nukrypimo pateikti taip, tarsi tai būtų kažkas, kas būdinga katalikybei", - sakoma laiške.