Tai buvo jau septinta protestų prieš rinkimų rezultatus diena. Mitingo dalyviai žygiavo prie Belgrado rotušės ir mėgino ją šturmuoti.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad policijos pajėgos prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas.

Prezidento Aleksandro Vuciciaus vadovaujama Serbijos pažangos partija (SNS) laimėjo gruodžio 17 d. surengtus pirmalaikius parlamentinius ir savivaldos rinkimus daugelyje miestų, įskaitant Belgradą. Tačiau sostinėje SNS pergalę pasiekė labai nedidele balsų dauguma.

Opozicijos teigimu, jiems laimėti pavyko tik sukčiaujant dideliu mastu.

Rinkimų stebėtojai pranešė apie aibę pažeidimų. Vienu atveju buvo nurodoma, kad neteisėtai balsuoti į Belgrado rajoną buvo vežami Serbijai priklausančios Bosnijos ir Hercegovinos gyventojai.

A. Vucicius sekmadienį atmetė kaltinimus sukčiavimu per rinkimus.

Serbija

Rusija teigia, kad Vakarai mėgina „destabilizuoti“ Serbiją


Rusija pirmadienį apkaltino Vakarų šalis kurstant įtampą Serbijoje – Maskvai draugiškoje Balkanų šalyje, kurią krečia protestai dėl įtariamai suklastotų gruodžio 17 d. rinkimų rezultatų.

„Kolektyvinės Vakarų pastangos destabilizuoti padėtį šalyje – akivaizdžios“, – interviu valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ kalbėjo užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Zacharova.

Kremlius pasveikino rinkimų rezultatus, o jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, jog Maskva tikisi, kad po šių rinkimų abiejų šalių „draugystė taps dar tvirtesnė“.

Serbija ir Rusija nuo seno palaiko artimus santykius, o Belgradas neprisidėjo prie tarptautinių sankcijų, Maskvai nustatytų po to, kai ji užpuolė Ukrainą.

Tačiau Serbija Jungtinėse Tautose Rusijos agresiją pasmerkė, tokiais savo veiksmais sukeldama polemiką.

Serbija yra beveik visiškai priklausoma nuo Rusijos dujų. Šalies opozicija pareiškė priekaištą dėl nesąžiningų veiksmų parlamentinių rinkimų metu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)