Tikimasi, kad Kinijos ambasadorius susitikime dalyvaus kiek vėliau antradienį, informavo šaltinis, Belgijos užsienio reikalų ministrei sukritikavus Kinijos sprendimą neleisti į šalį atvykti dešimčiai Europos pareigūnų.

Pirmadienį ES, Jungtinė Karalystė, JAV ir Kanada paskelbė įvedančios koordinuotas sankcijas Kinijos pareigūnams, kaltinamiems įsitraukimu į uigūrų bei kitų musulmonų mažumų persekiojimą.

Pekinas netrukus po to uždraudė į šalį patekti 10-iai Europos pareigūnų – įskaitant penkis Europos Parlamento narius – ir dviem organizacijoms bei dviem idėjų kalvėms.

Vienas iš pareigūnų, kuriems Kinija įvedė atsakomąsias sankcijas, buvo Belgijos įstatymų leidėjas Samuelis Cogolatis, parlamentui pasiūlęs susidorojimą su uigūrais laikyti genocidu.

Danija ir Vokietija dėl sankcijų iškvietė Kinijos ambasadorių

Vokietija antradienį „skubiam susitikimui“ išsikvietė Kinijos ambasadorių, kai Pekinas įvedė sankcijas ES pareigūnams, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Kinijos ambasadorius Wu Ken buvo pakviestas į skubų susitikimą su Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretoriumi Migueliu Bergeriu“, – pranešė ministerija.

M. Bergeris „aiškiai parodė, kad Vokietijos vyriausybė į Kinijos sankcijas Europos Parlamento nariams, mokslininkams bei politinėms institucijoms ir nevyriausybinėms organizacijoms žiūri kaip į nederamą eskalaciją, didinančią įtampą tarp ES ir Kinijos“.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija Kinijos sankcijų įvedimą pavadino „nesuprantamu žingsniu“ ir paragino Pekiną „nedelsiant jas atšaukti“.

Pirmadienį Kinijai įvestas sankcijas ministerija apibūdina kaip „atsaką į dramatišką musulmonų uigūrų žmogaus teisių situaciją“ Kinijos Sindziango regione.

„Dabar Kinijos valdžiai priklauso gerinti žmogaus teisių situaciją Sindziange ir gerbti uigūrų bei kitų mažumų regione teises“, – pranešė Užsienio reikalų ministerija.

11Danija antradienį iškvietė Kinijos ambasadorių dėl Pekino sankcijų vieno buvusio danų premjero įkurtai organizacijai, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Kinų pasiuntinys susitiko su pareigūnais danų ministerijoje ir buvo informuotas apie Danijos protestą prieš Kinijos sankcijas „virtinei Europos asmenų ir organizacijų“, įvestas reaguojant į Europos Sąjungos priemones dėl Pekino elgesio su uigūrais, nurodė ministerija.

„Jei Kinija skelbia sankcijas laisviems, kritiškiems Europos politikams, institucijoms ir disidentams vien dėl kritiškumo Kinijos atžvilgiu, tai yra aiški ataka prieš piliečių raiškos laisvę Europoje ir Danijoje“, – pažymima užsienio reikalų ministro Jeppe Kofodo pareiškime.

Pirmadienį ES, Jungtinė Karalystė, JAV ir Kanada paskelbė koordinuotas sankcijas Kinijos pareigūnams, siejamiems su uigūrų ir kitų musulmoniškų mažumų persekiojimu.

Pekinas iškart paskelbė atsakomąsias sankcijas ir uždraudė atvykti 10 europiečių, tarp jų penkiems europarlamentarams. Kinija taip pat taikys sankcijas dviem ES institucijoms ir dviem strateginių studijų centrams.

Šiame sąraše yra ne pelno organizacija „Alliance of Democracies“, įkurta Anderso Fogho Rasmusseno, 2001–2009 metais dirbusio Danijos premjero poste, o vėliau tapusio NATO generaliniu sekretoriumi.

J. Kofodas taip pat pabrėžė, kad Kinijos sankcijos skiriasi nuo ES priemonių.

„Leiskite pabrėžti, kad ES sankcijos veikia tik Kinijos pareigūnus, tiesiogiai atsakingus už šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus“, – sakė J. Kofodas.

Žmogaus teisių gynimo grupių ir ekspertų teigimu, Kinijos Sindziango regione daugiau kaip milijonas uigūrų ir kitų daugiausiai musulmonų mažumos grupių narių yra laikomi auklėjimo stovyklose, kurios labiau primena kalėjimus. Jose jie verčiami atsisakyti savo kultūros ir religijos. Kinija taip pat kaltinama priverstine uigūrų moterų sterilizacija ir priverstiniu darbu.

Pekinas kaltinimus neigia ir tikina, esą mokymų programos, darbo grupės ir geresnis išsilavinimas padėjo regione apriboti ekstremizmą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)