Vieninteliai išleidžiami gyventojai bus tie, kuriems reikalinga medicininė pagalba, mankštintis ar dirbti kai kuriose būtinose įmonėse, tokiose kaip maisto prekių parduotuvės ir vaistinės, teigė ji.
Griežti apribojimai Belgijoje vykdomi panašiomis priemonėmis kaip ir kaimyninėje Prancūzijoje, Europai kovojant su visuotiniu viruso protrūkiu, per kurį jau mirė daugiau nei 7 800 žmonių.

S. Wilmes tai pranešė vaizdo konferencijoje su kitais 26 Europos Sąjungos šalių lyderiais, kurios metu jie sutiko griežčiau koordinuoti tolesnes kovos tu koronavirusu priemones.

„Gyventojų prašoma likti namuose, kad būtų išvengta daugiausiai kontaktų, išskyrus atvejus, kai reikia kreiptis į gydytoją, nusipirkti maisto, naudotis pašto ar banko paslaugomis, lankytis vaistinėse, degalinėse ar suteikti pagalbą kitiems“, – sakė ji.

Belgai gali išeiti pakvėpuoti grynu oru ar trumpai pasimankštinti, tačiau tik vieni arba su kuo nors, su kuo jau gyvena, pridūrė ji. Restoranai ir barai jau uždaryti, tačiau prekių pristatymas tęsiamas.
Nors prekybos centrai liks atviri, pirkėjai bus įleidžiami tik tuo atveju, jei vienam asmeniui teks ne mažiau kaip 10 kvadratinių metrų ploto ir jie negalės būti ilgiau nei 30 minučių.

Įmonės, galinčios išsiųsti darbuotojus dirbti iš namų, turėtų tai ir padaryti, o tos, kurios negali, turėtų „skrupulingai laikytis socialinio atsiribojimo taisyklių“ darbo vietoje ir viešajame transporte, teigė S. Wilmes.

Verslininkai gali sulaukti nuobaudų, jei nebus laikomasi naujųjų taisyklių, įspėjo ji.

„Nebūtinos“ užsienio kelionės draudžiamos mažiausiai iki balandžio 5 d..

Belgijoje, kurios gyventojų skaičius siekia 11,4 mln., užfiksuoti 1 243 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir 10 mirčių.

Turkija evakavo savo piliečius iš devynių Europos šalių


Apie 3 tūkst. Turkijos piliečių grįžo į tėvynę iš Europos šalių, vyriausybei ėmusis priemonių jiems evakuoti dėl naujojo koronaviruso plitimo. Tai trečiadienį pranešė televizijos kanalas NTV.

Turkijos piliečiai buvo parskraidinti lėktuvais iš devynių Europos šalių – Austrijos, Belgijos, Danijos, Ispanijos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Švedijos ir Vokietijos. Šie žmonės buvo ten laikinai ir kreipėsi į Turkijos konsulatus, prašydami padėti jiems grįžti namo.

Turkijos viceprezidentas Fuatas Oktay`us tviteryje pranešė, kad į šalį atvyko 2807 tėvynainiai. „Mūsų piliečiai 14 parų praleis karantino sąlygomis. Imtasi visų reikiamų priemonių jiems izoliuoti, sudarytos sąlygos – medicinos aptarnavimas, maitinimas, saugumas“, - informavo jis.


Anot F. Oktay`aus, valdžia aiškinasi kai kuriuos karantino reikalavimų pažeidimo evakuojant žmones faktus. Pavyzdžiui, įvyko incidentas su dviem iš Prancūzijos grįžusiais turkais. Jie dėl kol kas nenustatytų priežasčių buvo išlaipinti iš autobuso, specialiai skirto piliečiams į karantiną gabenti.

Turkijoje iki šiol nustatyti 98 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai, vienas infekuotasis mirė.
Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugiau kaip 130 šalių, Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 190 tūkst. žmonių, apie 8 tūkst. mirė.

Juodkalnija tapo paskutine Europos šalimi, kurioje nustatyti užsikrėtimo koronavirusu atvejai


Juodkalnijos premjeras Duško Markovičius vėlyvą antradienio vakarą paskelbė apie pirmus du užsikrėtimo koronavirusu atvejus šalyje. Juodkalnija iki šiol buvo vienintelė šalis Europoje, kurioje nebuvo nustatyta užsikrėtimo atvejų.

COVID-19 diagnozuotas dviem moterims, gimusioms 1948 ir 1973 m., jos abi lankėsi koronaviruso smarkiai paveiktuose užsienio regionuose, tvirtino D. Markovičius, neatskleisdamas, iš kur atvyko moterys.

Šiuo metu koronavirusas yra nustatytas visų Europos šalių gyventojams.