Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir beveik 8 mln. rinkėjų savo balsams atiduoti turi laiko vėliausiai iki 16 val. sostinėje Briuselyje.

Flamandų nacionalistų lyderis Bartas De Weveris viliasi laimėti mero postą Antverpene ir pasinaudoti juo kaip tramplinu visuotiniams rinkimams po dvejų metų.

Rinkimų rezultatų nekantriai laukiama ir dėl to, kad euro zonos skolų krizė išbando lojalumą Europos Sąjungoje (ES), skatindama kai kuriuos regionus, tokius kaip Katalonija Ispanijoje ir Škotija Didžiojoje Britanijoje, atkakliau siekti nepriklausomybės.

B.De Weveriui pirmoji pakopa yra Antverpenas, kur jo Naujasis flamandų aljansas (N-VA) bando gauti mero vietą, 90 metų priklausiusią jo išjuokiamiems socialistams.

"Jei galime laimėti Antverpeną, tuomet atsibundame kitokioje šalyje", - sakė B.De Weveris apie antrąjį pagal dydį Europos uostą ir Belgijos ekonomikos centrą, esantį vos už 40 minučių kelio nuo Briuselio.

B.De Weverio pergalė Antverpene galėtų destabilizuoti trapų politinį konsensusą, kuris sudarė sąlygas premjero Elio Di Rupo Socialistų partijai 2011 metų gruodį pagaliau suformuoti vyriausybę po maždaug 500 dienų trukusio kandaus ginčijimosi.

Nuo to laiko dirba šešių partijų koalicija, į kurią įeina kairieji, centristai ir dešinieji. N-VA persilaužimas Antverpene galėtų reikšti konstitucinę problemą, ypač dėl to, kad B.De Weveris centrinę vyriausybę laiko "neteisėta".

Pastarojo meto apklausos rodė, kad N-VA remia iki 40 proc. rinkėjų, nors per praėjusius vietos rinkimus prieš šešerius metus rėmė vos 5 procentai. Tačiau socialistai taip pat gali puikiai pasirodyti, ypač - savo pietiniuose bastionuose, tad labiausiai tikėtina išdava yra koalicijos.

Nors viešosios nuomonės apklausos rodo, kad NV-A išsiverš į priekį, tačiau B. De Veveris sakė sekmadienį, kad "niekada negali būti tikras. Kai balsavimo punktai užsidarys, tada kils nerimas, tada susidursime akis į akį su audra".

Pats B.De Weveris šį balsavimą vadina "žūtbūtiniu". Jo pergalė iškeltų esminius klausimus dėl Belgijos, kaip vieningos valstybės, ateities.

Pasak jo, įtampa, net apmaudas tarp šalies šiaurėje esančios pasiturinčios Flandrijos, kuri paprastai balsuoja už dešiniuosius, ir pietinio Valonijos regiono, kurį valdo "neatsakingi švaistūnai socialistai", kursto "demokratinį maištą".

Flandrija "aiškiai nori eiti vokiškuoju keliu", o Valonija - "lotyniškuoju", sakė B.De Weveris.

Šis jaunatviškas 41 metų politikas, kuris po skubios dietos atsikratė net 60 kg, įrodinėja, kad centrinė valstybė 1830 metais nepriklausomybę nuo Nyderlandų įgijusioje Belgijoje dabar yra nereikalinga, nes jos įgaliojimai buvo perduoti arba Europos Sąjungai (ES), arba regioninėms institucijoms.

Balsavimas 589-iuose Belgijos municipalitetuose teoriškai yra privalomas, bet šalies teisingumo ministrė Annemie Turtelboom (Anemi Turtelbom) šią savaitę sakė, kad prieš tuos, kurie nebalsuos, nebus imamasi jokių veiksmų.

Tikimasi, kad apie 20.00 val. vietos laiku pasirodys preliminarūs rinkimų rezultatai.