Po šių metų rugpjūčio 21-osios Vakarų valstybių jis buvo apkaltintas panaudojęs cheminį ginklą prieš savo žmones. Tai paskatino svarstymus apie ribotą JAV intervenciją į pilietinį Sirijos konfliktą.

Tačiau Sirijos prezidentas nerodo jokių požymių, kad ruoštųsi trauktis ir švelninti konfrontaciją. Koks yra B. al Assadas ir kokie gali būti būsimi jo žingsniai?

Žadėjo daug, o įgyvendino mažai

Kai B. al Assadas 2000-aisiais perėmė valdžią iš savo tėvo Hafezo Assado, jis žadėjo modernią ir demokratišką Siriją.

Savo inauguracijos kalboje B. al Assadas pabrėžė, kad jis bus visiškai kitoks lyderis nei jo tėvas.

„Aš padarysiu viską, kas bus mano valioje, kad mūsų šalis žengtų pirmyn ir išpildytų žmonių viltis", - jis sakė.

Asma al Assad ir Basharas al Assadas
Ir kurį laiką šio pažado iš tiesų buvo laikomasi. Remiantis oficialiu jo tinklalapiu, B. al Assadas davė pradžią trims laisvosios prekybos zonoms, leido veikti daugiau privačių žiniasklaidos priemonių ir universitetų, kovojo su valdančiųjų sluoksnių korupcija bei neveiklumu. Jis taip pat siekė įgyvendinti socialines ir ekonomines reformas.

Tačiau dar daugiau B. al Assado pažadų nebuvo įgyvendinta. Human Rights Watch 10 B. al Assado prezidentavimo metų pavadino laiko švaistymu, mat per šiuos metus žiniasklaida išliko kontroliuojama valdžios, internetas buvo cenzūruojamas, o kalėjimai liko užpildyti politiniais kaliniais.

O kai 2011-aisiais B. al Assadas iš visur išgirdo kritiką ir susidūrė su visuomenės nepasitenkinimu, į tai atsakė jėga.

Nuo to laiko konfliktas išaugo į brutualų pilietinį karą, kurio metu sukilėliai kartkarčiais vis suduoda pavojingų smūgių B. al Assado valdžiai Damaske.

Nepaisant to, B. al Assadas ir jo vyriausybė nuolat kartoja, kad jų karinės pajėgos taikosi į ginkluotus teroristus, kurie finansuojami iš užsienio. Jis taip pat nerodo jokio noro pasitraukti iš valdžios ir palikti šalies.

Praėjusių metų lapkritį televizijai „Russia Today" jis sakė: „Aš esu Sirijos pilietis: gimiau Sirijoje, gyvenu čia, čia ir mirsiu".

Laikui bėgant vieši B. al Assado pasirodymai tapo retenybe, tačiau liepos 24 d. buvo sukurta prezidento Instagram paskyra, kuri rodo visai kitokį prezidento veidą: ten jis maitina alkanuosius, yra remiamas visuomenės.

Asma al Assad ir Basharas al Assadas
Apie karą liudija tik prezidento susitikimas su ginkluotųjų pajėgų atstovais, kurie kovoja su „teroristais".

Vašingtono instituto vyresnysis bendradarbis Andrwe Tableris, nagrinėjantis Artimųjų Rytų dilemas, B. al Assadą vadina apgaulės meistru - jo manipuliacija socialiniais tinklais yra vienas iš jų.

„Manau, kad režimas, kurį sudaro Basharas ir jo žmona Asma, yra labai viliojantis. Jis tiesiog patraukia - atrodo, kaip tokie protingi žmonės galėtų suformuoti tokį brutualų režimą", - sakė A. Tableris.

Jo nuomone, jeigu Vakarai išties nuspręs atakuoti režimą, B. al Assado atsakymas nėra aiškus.

„Iš praeities galime pasakyti, kad realybėje Basharas daro mažiau nei kalba. Tačiau jis gali nusitaikyti į JAV svarbius objektus", - teigė analitikas.

Žiaurumo auka

Du buvę Sirijos režimo atstovai, dabar perėję į opozicijos pusę, CNN papasakojo apie B. al Assadą, kai jis buvo šiek tiek jaunesnis. Buvęs Sirijos viceprezidentas Abdelis Halimas Khaddamis pasakojo, jog Basharas dažnai nukentėdavo nuo vyresniojo brolio.

„Jo brolis Basilis terorizuodavo jį kaip vaiką. Tėvas niekuomet neskyrė jam tiek dėmesio kaip Basiliui", - sakė buvęs viceprezidentas.

B. al Assado dėdė Rifaatas, kuris Siriją paliko 1984 m. po nepavykusio perversmo, taip pat apibūdino būsimąjį prezidentą.

„Jis visiškai kitoks nei jo tėvas. Hafezas buvo lyderis, viso režimo galva, tuo tarpu Basharas niekada net nepriartėjo prie to. Jis laikomas lyderiu, bet iš tiesų jis vykdo viską, ką jam diktuoja aplinka", - sakė Rifaatas.

Pats B. al Assadas yra sakę,s kad reformos nepavyko dėl neramumų kaimyniniame Libane ir Irake.

Basharas Assadas ir Asma al Assad
Tačiau A. H. Khaddamis, kuris viceprezidentu buvo tiek Basharo, tiek jo tėvo laikais, sako, kad Basharas yra brutualus ir...neryžtingas.

„Basharo bėda ta, kad jis klausosi visų, bet kartu viską neigia ir viską pamiršta. Ryte tu su juo aptari kokį nors klausimą, tačiau ateina kitas žmogus ir pakeičia jo nuomonę", - pasakojo A. H. Khaddamis.

„Basharas neturi tvirtos vertybių sistemos, ideologijos, savo nuomonę jis keičia remdamasis savo interesais ir pagal tai, kas naudinga jo režimui", - pridūrė buvęs viceprezidentas.

Tuo tarpu režimas yra šeimos reikalas. B. al Assado jaunesnis brolis Maheras vadovauja elitinei kariuomenės divizijai, jis kaltinamas daugybe žmogaus teisių pažeidimų.

Pusbrolis Rami Makhloufas yra turtingiausias Sirijos žmogus.

Assadų šeima priklauso Sirijos alavitų mažumai ir, anot Basharo dėdės Rifaato, nuolat baiminasi, jog bus nuversti.

„Neabejotina, kad alavitai, būdami mažuma, bijo pasekmių. Į priekį juos veda būtent baimė", - teigė jis.

„Ne mano karinės pajėgos"

Nepaisant užimamos padėties Sirijoje, B. al Assadas visuomet pabrėžia, kad ne jis vadovauja Sirijos karinėms pajėgoms. ABC reporterei Barbarai Walters 2011 m. jis pasakė: „Tai ne mano pajėgos. Tai vyriausybinės pajėgos, man jos nepriklauso. Aš esu prezidentas, man nepriklauso šalis. Todėl tai ne mano karinės pajėgos".

Ar B. al Assadas - ginkluotųjų pajėgų vadas - turi duoti įsakymą kariniams veiksmams? „Ne, ne, ne", - sakė Basharas.

Tai protestuojantys žmonės žuvo ne dėl jo įsakymų? „Ne, nebuvo jokių įsakymų žudyti ar brutualiai elgtis".

Jo teigimu, „per toli" nuėję kariuomenės atstovai buvo nubausti.

Tačiau buvęs viceprezidentas A. H. Khaddmis teigia neabejojantis, kad įsakymą panaudoti jėgą prieš protestuotojus 2011-aisiais davė būtent Basharas.

Basharas Assadas ir Asma al Assad
„Basharas al Assadas ir niekas kitas. Tik jis duoda visus įsakymus panaudoti jėgą sutraiškant revoliuciją. Jis apsuptas artimų pagalbininkų, tačiau sprendimus priima jis pats", - sakė buvęs viceprezidentas.

Tiesą sakant, niekas nesitikėjo, kad būtent B. al Assadas pratęs šeimos politinę dinastiją. Jis neatrodė tam tinkamas, nebuvo įsitraukęs į karinius ar politinius reikalus, rašoma Flynt Leverett knygoje „Paveldint Siriją: Basharo išmėginimas ugnimi".

Užimti prezidento postą po tėvo Hafizo turėjo vyresnysis Basharo brolis Basilis. Dėl šios priežasties B. al Assadas 1990 m. išvyko į Londoną ir studijavo oftalmologiją. Tais laikais jis buvo vadinamas „daktaru Basharu", mėgo buriuoti burlente ir žaisti tinklinį. Manoma, kad šiuo laikotarpiu jis susipažino su britų kilmės Asma al Akhras, kuri dabar yra jo žmona.

Tačiau 1994 m. Basharas buvo pakviestas grįžti į Siriją, nes vyresnysis jo brolis Basilis žuvo autoavarijoje. Šis posūkis lėmė, kad jis tapo sūnumi, turėjusiu užimti valstybės vadovo pareigas mirus tėvui. 2000-aisiais taip ir nutiko - parlamentas po tėvo mirties patvirtino jį prezidentu.

Prieš 2000 m. Basharas susituokė su Asma, jie turi tris vaikus.

Žingsniai į pokyčius?

2011-aisiais, kai tik įsibėgėjo „Arabų pavasaris", B. al Assadas žengė keletą žingsnių siekdamas pokyčių Sirijoje. Protestuotojai prašė pačių paprasčiausių refomų: žodžio laisvės, daugpartinės sistemos bei nepaprastosios padėties panaikinimo. Kai kurios šių reformų „popieriuje" buvo netgi įgyvendintos, tačiau jos jau pavėlavo.

2013 m. sausį savo kalboje B. al Assadas pateikė savo nuomonę apie krizę Sirijoje.

Jis pasakė, kad norėjo skatinti nacionalinį dialogą ir pasiūlė naują Konstituciją, kurią tauta būtų turėjusi priimti referendumu. B. al Assadas taip pat pridūrė, kad jis nesiderės su teroristais ir paprašė regiono valstybių jų neremti.

Tačiau praėjus keliems mėnesiams nesimato jokių galimybių politiniam kompromisui.

Po daugiau nei dvejų metų smurto, Sirijoje žuvo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, o dauguma opozicijos rėmėjų prarado bet kokias iliuzijas dėl kada nors būsimų reformų. Dabar jie tenori nuversti režimą ir surengti demokratinius rinkimus.

Tačiau prezidento B. al Assado dienos dar nėra suskaičiuotos.

Naujausias žinias apie Siriją skaitykite čia: