Penktadienį federalinė didžioji žiuri kaltinimus S. Bannonui pareiškė dėl atsisakymo duoti parodymus Kongreso komitetui, tiriančiam šių metų pradžioje įvykusias riaušes Kapitolijuje.

Prisistatęs į FTB biurą Vašingtone S. Bannonas išdidžiai pareiškė: „Visa tai tėra triukšmas.“

„Noriu, kad jūs, žmonės, ir toliau sutelktumėte dėmesį į pagrindinę mintį, – sakė jis, reklamuodamas savo interneto svetainę „War Room“. – Mes verčiame Bideno režimą.“

Atstovų Rūmų Specialusis komitetas sausio 6-osios įvykiams ištirti 67 metų S. Bannoną pašaukė rugsėjo 23 dieną. Jis buvo vienas iš pirmųjų tarp dešimčių asmenų, kurių buvo paprašyta duoti parodymus dėl smurto, privertusio kelioms valandoms uždaryti Kongresą. Įstatymų leidėjai tuomet buvo susirinkę į bendrą sesiją tvirtinti Joe Bideno pergalės prieš D. Trumpą 2020 metų JAV prezidento rinkimuose.

S. Bannonas, kaip įtaria tyrėjai, gali turėti informacijos apie Baltųjų rūmų ir į Kapitolijų įsiveržusių D. Trumpo šalininkų ryšius. Jis kaltinamas šaukimų ignoravimu ir dokumentų nepateikimu įstatymų leidėjams.

Komitetas pareiškė turįs pagrindo manyti, kad S. Bannonas turi „informacijos, galinčios padėti suprasti svarbius veiksmus, nulėmusius ir paveikusius įvykius Kapitolijuje“.

D. Trumpui pareiškus, kad jis turi prezidento prerogatyvą neleisti buvusiems savo padėjėjams liudyti Kongrese, taip pat susipažinti su jo administracijos laikų dokumentais, S. Bannonas atsisakė duoti parodymus, kol bus išspręsti klausimai dėl šios prerogatyvos.

Tada Atstovų Rūmai nubalsavo už tai, kad kaltinimai dėl nepagarbos Kongresui būtų perduoti Teisingumo departamentui. Už kiekvieną iš dviejų kaltinamojo akto punktų S. Bannonui gali grėsti nuo vieno mėnesio iki vienerių metų nelaisvės.

Kaltinamasis aktas yra reikšminga Atstovų Rūmų Specialiojo komiteto pergalė.

„Steve'o Bannono kaltinamuoju aktu turėtų būti pasiųsta aiški žinia visiems, kas galvoja, kad gali ignoruoti Specialųjį komitetą ar bandyti sabotuoti mūsų tyrimą: niekas nėra aukščiau įstatymo“, – sakoma komiteto pirmininko Bennie Thompsono ir vicepirmininkės Liz Cheney pareiškime.

Vėliau pirmadienį S. Bannonas turėtų pasirodyti teisme, kur turi išklausyti kaltinimus. Po to jis tikriausiai bus paleistas už užstatą.

Sausio 6-osios Kapitolijaus šturmu, per kurį žuvo penki žmonės, mėginta sutrukdyti patvirtinti J. Bideno pergalę rinkimuose dėl D. Trumpo nepagrįstų tvirtinimų, esą J. Bideno pergalė prezidento rinkimuose buvo suklastota.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją