Tailande jau nuo liepos vidurio vyksta studentų aktyvistų mitingai, kuriuose reikalaujama buvusio kariuomenės vado Prayutho Chan-ochos, vadovavusio 2014 metų perversmui, atsistatydinimo ir jo administracijos pertvarkos.

Kai kurie protestuotojai taip pat reikalauja reformuoti nepaprastai turtingą ir galingą šios pietryčių Azijos valstybės monarchiją, tačiau šiam reikalavimui aršiai priešinasi Tailando monarchiją palaikantis isteblišmentas.

Protestą prie sostinėje esančio Demokratijos paminklo surengę aktyvistai nerimavo dėl galimų susirėmimų su rojalistų grupėmis, pradėjusiomis rinktis rajone, kur turi pravažiuoti karaliaus Maha Vajiralongkorno kortežas.

„Iš kitos pusės bus provokacijų, todėl patikėkite manimi – mes nenorime su niekuo susiremti“, – sakė žinomas aktyvistas Anonas Numpa. – Kai važiuos karališkasis kortežas nebandykite keiktis.“

Dauguma protestuotojų galiausiai pasitraukė iš mitingo vietos ir pradėjo žygiuoti link netoliese esančių Vyriausybės rūmų, pro kurios po dviejų valandų turėjo pravažiuoti karalius ir jo sutuoktinė.

Prie kelio, kuriuo turėjo pravažiuoti karalius, susirinko tūkstančiai geltonos – karališkos – spalvos marškinėliais apsivilkusių žmonių. Jie sakė, kad tikisi nors akies krašteliu pamatyti monarchą.

Kai kurie jų buvo organizuotai atvežti sunkvežimiais. Susirinkusi rojalistų minia skaičiumi iš pažiūros pranoko antivyriausybinių demonstrantų minią.

Protestuotojai žygiavo susikibę už parankių skanduodami „Nešdinkis, Prayutai!“ ir „Tegyvuoja liaudis!“, tuo metu rojalistų grupė įžeidinėjo juos pavymui.

„Mes norime parodyti, kad mylime karalių“, – sakė 47 metų Sirilakas Kasemsawatas, kaltinantis demokratijos šalininkų judėjimą bandymu nuversti monarchiją.

Aktyvistai ne kartą tai neigė tvirtindami, kad jie tiesiog nori „prisitaikyti“ prie naujausių laikų.

Vienas protestuotojų reikalavimų – panaikinti karališkąją šeimą kritikuoti draudžiantį griežtą įstatymą. Jie taip pat reikalauja, kad monarchas nesikištų į šalies politiką.

Pasak pareigūnų, iki popietės buvo susirinkę daugiau nei 5 000 antivyriausybinių protestuotojų, nors remiantis AFP korespondentų liudijimais minia buvo dvigubai didesnė.

Tvarkai prižiūrėti mieste dislokuota daugiau nei 15 000 policijos pareigūnų.