Laikraščio duomenimis, šį niūrų įspėjimą D. Birx išdėstė privačiame memorandume, perduotame Baltųjų rūmų administracijos pareigūnams.

„Žengiame į neramesnę ir pragaištingesnę pandemijos fazę“, – cituoja „The New York Times“ koordinatorės žodžius.

„Esmė ne karantinas. Karantinas nebuvo esmė nuo kovo ar balandžio. Kalbama apie agresyviai subalansuotą prieigą, kuri netaikoma“, – sakė D. Birx.

Remiantis „The New York Times“ turima informacija, D. Birx laikosi nuomonės, kad prezidentas Donaldas Trumpas ir jo patarėjai per daug laiko švaisto pastangoms išvengti karantino paskelbimo, užuot daugiau dėmesio skyrę viruso plitimo kontrolei.

Apie šį D. Birx memorandumą anksčiau pranešė laikraštis „The Washington Post“, o neįvardytas Baltųjų rūmų atstovas patvirtino dokumento autentiškumą.

„The New York Times“ primena, kad ŽIV tyrėja D. Birx Baltųjų rūmų kovos su koronavirusu darbo grupės koordinatore buvo paskirta kovo mėnesį. Jai pavesta organizuoti šios grupės darbą, prižiūrėti JAV administracijos kovos su koronavirusu priemones ir jas koordinuoti.

Kiek anksčiau vyriausiasis šalies užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci pareiškė, kad dėl koronaviruso plitimo Jungtinių Valstijų laukia sunki žiema. Jis pažymėjo, kad Baltųjų rūmų kovos su koronavirusu darbo grupė susitinka rečiau ir jos įtaka sumažėjo, administracijai sutelkus dėmesį į pastangas atgaivinti epidemijos smarkiai paveiktą ekonomiką.

Vėliau D. Trumpas užsiminė, kad laimėjęs prezidento rinkimus gali atleisti A. Fauci iš pareigų, nes šis „buvo neteisus dėl daugelio dalykų“.

Anot prezidento, žmonės „pavargo“ nuolat girdėti kalbas apie koronavirusą. D. Trumpas taip pat pavadino A. Fauci „katastrofa“, tačiau visgi pridūrė, kad jį atleidus problemų veikiausiai būtų dar daugiau.

Vakarų žiniasklaida rašo, kad A. Fauci nekart ragino griežti kovos su koronavirusu priemones, šalyje sparčiai augant sergamumui. Tuo tarpu D. Trumpas tokiam požiūriui nepritaria.