Pareigūnas, kuris prašė jo pavardės neminėti, užsiminė, kad Vašingtono prekybos karas su Pekinu apima vis daugiau sričių, ir žurnalistams sakė, jog Kinija ekonominėmis, karinėmis ir informacinėmis priemonėmis siekia daryti įtaką bei kenkti JAV vyriausybei.

„Ši veikla pasiekė nepriimtiną lygį“, – teigė jis.

Pasak pareigūno, politika „aktyviai kištis į mūsų politinę sistemą apima kenkimą ūkininkams rajonuose ir valstijose, kurie balsavo už prezidentą“.

Jis turėjo omenyje Kinijos įvestus muitus sojoms – kultūrai, kuri yra itin svarbi JAV rinkimams labai reikšmingoje Ajovos valstijoje. Šie muitai buvo įvesti atsakant į Donaldo Trumpo nustatytus tarifus kiniškoms prekėms.

Trečiadienį Niujorke D. Trumpas apkaltino Kinijos vyriausybę mokant už plotus laikraščiuose Ajovoje ir stumiant savo žinią.

„Jie neatrodo kaip reklamos, jie atrodo, kaip redakcijos straipsniai, bet tokie nėra – jie yra Kinijos, – sakė D. Trumpas. – Jie nenori, kad būčiau išrinktas.“

Anksčiau D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, jog šios „propagandinės reklamos“ dedamos „todėl, kad mes juos nugalime dėl prekybos, atveriame rinkas“.

Minėtas Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad Kinijos siekis daryti įtaką JAV taip pat yra nukreiptas į „politinius kandidatus, priklausomai nuo to, ar jie kritikuoja, ar remia Kinijos politiką“.

Pasak jo, Kinijos žiniasklaidos organizacijos buvo naudojamos kaip frontai, o „kai kuri tokia veikla iš tiesų yra slapta“.

Kinijos vyriausybė „pasitelkia kibernetiką, kai kuriais atvejais ji pasitelkia korupciją ir pasitelkia propagandą“, sakė jis.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as kitą savaitę turi pasakyti kalbą dėl šios augančios kontroversijos.