29 metų britė Pietų Afrikos Respublikoje galėjo būti laikotarpiu nuo 2008 iki 2011 metų. Spėjama, jog ji keliavo svetimu vardu – kaip Natalie Faye Webb, su savimi turėjo padirbtą pasą.

Merginos pavardė daug kam sukėlė asociacijų, kad ji gali būti kaip nors susijusi su Lietuva, nes ši skamba gana lietuviškai. Tačiau iš tiesų jokių tai pagrindžiančių faktų nėra, ši pavardė yra sena britiška pavardė.

2013 metų sausį ir vasarį ją nufilmavo Pretorijos „Arcadia“ rajone, kur glaudžiasi užsienio šalių ir organizacijų diplomatinės atstovybės, esančios stebėjimo kameros, skelbia dienraštis „City Press“.

Kaip praneša žurnalistai, informacija iškilo į dienos šviesą per Pietų Afrikos Respublikos žydų bendruomenės saugumo organizaciją. Jos atstovai teigia gavę „patikimą“ perspėjimą iš Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“.

Informacija perduota Pietų Afrikos Respublikos žvalgybos nusikaltimų padaliniui, tačiau „dėl padalinio neveiksnumo moteris nebuvo susekta“, teigia neįvardyti šaltiniai.

„Arcadia“ komplekse taip pat yra ir šalies prezidento rezidencija.

Samantha Lewthwaite
Šalies vidaus reikalų ministrė Naldei Pandor praeitą savaitę sakė, jog paskutinį kartą S.Lewthwaite padirbtu pasu šalyje naudojosi 2011 metų vasarį. Vėliau tais pačiais metais pasas buvo anuliuotas, o jo savininkė įtraukta į stebimų asmenų sąrašą.

Ministrė atsisako komentuoti kaltinimus, esą S.Lewthwaite turi ir daugiau Pietų Afrikos Respublikos asmens tapatybę įrodančių dokumentų.

Terorizmo specialistė iš Pretorijos saugumo studijų instituto Anneli Botha teigia mananti, jog Pietų Afrikos Respublikoje „auga didelė grėsmė“ – nors pati šalis ir nėra tiesioginis islamistų teroristų taikinys, ją teroristai regi kaip „aktyvios pagalbininkės vaidmens“ atlikėją. Šalis yra tapusi itin patogia vieta slapstymuisi ir operacijų rengimui. Taip yra dėl paprastos priežasties – šalies biurokratai labai korumpuoti, todėl už pinigus galima lengvai gauti padirbtų dokumentų.

A.Bothos teigimu, „al Shabaab“ teroristai pasirengę be jokios gėdos, esant reikalui, pulti bet kurį taikinį Pietų Afrikos Respublikoje, pavyzdžiui, ambasadą.

„Jeigu išpuolis „Westgate“ prekybos centre gali atnešti naudos, tai paskatinti Pietų Afrikos Respubliką pagaliau palikti komforto zoną, ištraukti galvą iš smėlio“, - teigia specialistė.

N. Pandor neigia, jog padirbti Pietų Afrikos Respublikos pasai lengvai prieinami. Tokius kaltinimus ministrė vadina „sensacijų vaikymusi“, pasitelkiant istorijas, skirtas „pakenkti Pietų Afrikos Respublikos“ įvaizdžiui.

Ministrė paaiškino, jog S.Lewthwaite buvo išduotas Pietų Afrikos Respublikos pasas, nes ji, pateikusi suklastotą gimimo liudijimą, rado spragą įstatymuose. Anot ministrės, ši problema jau intensyviai sprendžiama.